— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Jans-Molenbeek
Mariapaola Cherchi, oprichtster Citoyen d'Europe M3E.© Bart Dewaele

Een van de ‘echte’ burgerlijsten is Citoyen d’Europe M3E, dat in vijf Brusselse gemeenten meedingt. Ondanks de naam richt die lijst zich niet alleen of in de eerste plaats tot Europese expats. “Daarom hebben we lijsten in Molenbeek of Schaarbeek, om juist in wijken te beginnen waar inwoners zich gemarginaliseerd voelen,” zegt oprichtster Mariapaola Cherchi.

Logo Brussel Kiest 2018

De burgerpartijen zitten in de lift. Er is de EU-jongerenpartij Volt en de gelote lijst PlanB, die respectievelijk in twee (Etterbeek en Elsene) en één gemeente (Brussel-Stad) een lijst indienden. In Sint-Gillis doet Qu’est ce Qu’on Va Faire (QQVF) mee, een lijst die campagne voert rond burgerparticipatie in de politiek. De Molenbeekse ex-SP.A’er Hassan Rahali voert een lijst aan die verder alleen uit politiek niet-geaffilieerde burgers bestaat, Acting Citizens Together of Molenbeek’Act.

De meest opvallende burgerlijst is Citoyen d’Europe M3E, met in vijf gemeenten een (kleine) lijst: Brussel-Stad, Schaarbeek, Molenbeek, Koekelberg en Ukkel. “De drie E’s staan voor Ethique, Europe en Equité,” zegt oprichtster Mariapaola Cherchi (60), in het dagelijkse leven advocate. “Wij staan voor een ethisch, Europees beleid dat zich richt op sociale gelijkheid en gelijkheid van kansen. Wij keren ons af van de populisten, zowel aan de linker- als rechterzijde, die Europa van alles de schuld geven.”

Mariapaola Cherchi, oprichtster Citoyen d'Europe M3E

De zwijgende meerderheid

Citoyen d’Europe M3E richt zich tot de zwijgende meerderheid, zegt Cherchi, die zelf de lijst trekt in Brussel-Stad. “Daarmee bedoel ik de burgers die gedegouteerd zijn van de politiek, die iets willen doen, maar niet politiek actief zijn. Niet de Europese expats nee, of toch niet op de eerste plaats.”

“Daarom ook dienen we lijsten in in Schaarbeek, Molenbeek en Koekelberg. We willen juist beginnen waar Europa niet bestaat. Tegen de inwoners van Molenbeek die zich gemarginaliseerd voelen, zeggen wij: jullie zijn ook burgers van Europa. Wij staan voor een Europa in al zijn pluralisme, los van etnische afkomst of regio. Daarnaast hebben we ook kandidaten in Ukkel, de expats daar voelen zich op een heel andere manier ook gemarginaliseerd. Ze zijn evenmin geïntegreerd in de samenleving.”

Noureddine Iahrach, lijsttrekker voor Citoyen d'Europe M3E, voert campagne op de Molenbeekse markt
© CE M3E
| Noureddine Iahrach, lijsttrekker voor Citoyen d'Europe M3E, voert campagne op de Molenbeekse markt.

Cherchi, die op Sardinië werd geboren, woont al veertig jaar in België. Ze trouwde met een Vlaming, woonde eerder twintig jaar in Gent en Brugge, en pendelde al die tijd naar Brussel. “Ik ben dol op België, het kan uitgroeien tot het laboratorium van Europa als het zich niet laat grijpen door extremisme. Ik heb het programma van de N-VA gelezen, maar ook Défi jaagt me angst aan, door mijn sterke Vlaamse connectie. Mijn kinderen zijn Vlaams-Italiaans, misschien daarom dat ik mensen altijd waarschuw dat die partij het voormalige Front des Francophones is.”

Mariapaola Cherchi, oprichtster Citoyen d'Europe M3E

Citoyen d’Europe M3E stelt gratis openbaar vervoer voor, wil intergenerationeel wonen bevorderen, vraagt een prioritaire plek voor de fiets in de stad, en regelmatige burgerfora voor nieuwe programmapunten.

“Daarnaast hebben we drie unieke programmapunten,” zegt Cherchi. “In elk gemeentehuis moet een Europees loket komen, dat burgers informeert over de vele kansen en mogelijkheden die Europese financiering biedt. Iedereen kent Erasmus. Maar programma’s als het Horizon2020-plan, dat kmo’s steun biedt voor innovatieve projecten, kennen de meeste mensen niet.”

Daarnaast wil ze ook een bemiddelingsloket, zodat burgers minder snel naar de rechtbank trekken en Justitie de gerechtelijke achterstand kan wegwerken. “Ten derde willen we een verenigingsloket, dat gemeente en het lokale middenveld efficiënter en beter doet samenwerken, zodat er synergieën ontstaan.”

Burgerlijsten en burgerparticipatie

Lees ook het interview met Dave Sinardet

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?