Nieuwe burgerbeweging wil democratie door loting

© GR/BRUZZ
| De lancering van de burgerbeweging Agora vindt plaats in de Beursshouwburg. Toeschouwers kunnen er workshops volgen over de thema's assemblee, inspiratie en legitimiteit.

Vandaag is de nieuwe burgerbeweging Agora voorgesteld. Volgend jaar wil ze een assemblee oprichten, waarvan de leden door een loting worden geselecteerd. “Wij willen de stem van het volk betrekken bij de besluitvorming.”

Na een flashmob aan het Beursgebouw in hartje Brussel, wordt de nieuwe burgerbeweging Agora in de Beursschouwburg gelanceerd. Agora wil naar eigen zeggen “bouwen aan de democratie van de 21ste eeuw.”

Daarvoor wil de beweging midden 2019 een burgerassemblee oprichten. De leden van die assemblee zullen geselecteerd worden door een loting. “Er zal daarbij rekening worden gehouden met drie criteria”, legt een van de initiatiefnemers Gerben Van den Abbeele uit aan BRUZZ. “Er moeten evenveel mannen als vrouwen zijn, evenveel jongeren als ouderen. Daarnaast zullen we bij de loting ook kijken naar het opleidingsniveau.”

Op die manier moet de Brusselse bevolking beter vertegenwoordigd worden. “We willen de stem van het volk betrekken bij de besluitvorming”, zegt Van den Abbeele nog. En dat Agora effectief aan besluitvorming wil doen, is duidelijk.

'Tweede kamer'

Zo moet de burgerassemblee op termijn als een soort van tweede kamer, naast het Brussels Parlement, functioneren. “We willen de burgerassemblee wettelijk verankeren en een overlegmodel installeren”, klinkt het. “Zo zou er naast een verkozen kamer een gelote kamer zijn.”

De werking van die assemblee zal overigens niet veel verschillen van die van het Brussels Parlement, aldus Agora. Zo zal ook de burgerassemblee 89 leden tellen. Maar de loting zou dan weer om de zes maanden of om het jaar plaatsvinden. Alleszins gelooft Agora dat een loting ervoor zorgt dat “de permanente verkiezingskoorts wordt doorbroken.”

Vandaag wordt het startschot gegeven van wat Agora een “democratische renaissance” noemt. Dat doet ze met drie interactieve workshops rond drie thema’s: assemblee, inspiratie en legitimiteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?