Analyse

Sint-Gillis: Picqué moet kiezen tussen MR en Ecolo-Groen

Danny Vileyn
© BRUZZ
15/10/2018

| Charles Picqué (PS)

Charles Picqué (PS) verliest nipt de absolute meerderheid, maar de Lijst van de Burgemeester blijft wel afgetekend de grootste. Dat Picqué opnieuw voor de MR zou kiezen, is numeriek mogelijk, maar weinig waarschijnlijk: de liberalen van MR-Open VLD worden gehalveerd en houden maar drie zetels over, terwijl de radicaal-linkse PTB uit het niets vier zetels haalt.

Maar het is niet met de PTB dat Picqué een coalitie zal vormen, al zal hij er wel rekening moeten mee houden. De concurrentie aan de rechterzijde wordt verwaarloosbaar – CDH-CD&V+ haalt zelfs geen enkele zetel meer – terwijl de concurrentie op links heel sterk wordt: Ecolo-Groen had al acht gekozenen en doet er nog drie bij. Omdat Picqué zijn absolute meerderheid kwijt is, worden de onderhandelingen moeilijker dan ooit. Picqué neemt altijd zijn tijd om te onderhandelen, hij spreekt met iedereen. Toch wordt met Ecolo onderhandelen stukken lastiger dan met de MR die zich tevreden stelde met één schepen.

Patrick De Bouverie van de MR en Picqué zijn al decennialang op elkaar ingespeeld, en vriend en vijand geven toe dat de coalitie resultaten geboekt heeft. Maar Picqué kan bijna niet anders dan met Ecolo-Groen in zee gaan. Veronderstel dat hij toch opnieuw voor de MR kiest, dan moet hij zijn opvolger – het is de laatste keer dat Picqué deelnam aan de verkiezingen – het veld in sturen met een oersterke oppositie van elf ecologisten en vier radicaal-linksen van de PTB. En dat is in een linkse gemeente als Sint-Gillis geen cadeau.

Wie wordt burgemeester?

Dat Charles Picqué de burgemeester van Sint-Gillis wordt, staat buiten kijf. Hoelang hij burgemeester blijft, is een ander paar mouwen. De kiesuitslag gooit heel het politieke landschap overhoop en Picqué zal de duur van zijn laatste mandaat laten afhangen van de coalitiepartner en het programma.

De Vlamingen

Voor de Lijst van de Burgemeester is schepen Willem Stevens (SP.A) verkozen vanop de negende plaats, de tweede SP.A’er Lesia Radelicki is nipt niet verkozen, maar is eerste opvolger. Als Picqué stopt, komt zij erin.

Op de Ecolo-Groen-lijst zijn Suzanne Ryvers, Jos Raymenants en Linde Haven verkozen. De twee Open VLD’ers op de MR-lijst – Melanie Verroken en Pieter-Jan Devos - werden niet verkozen. En vermits CDH-CD&V+ geen enkele verkozene haalt, werd ook Isabel van Daele niet verkozen.

Willem Stevens is tevreden, hij gaat er met 377 voorkeurstemmen lichtjes op vooruit. Kampioen Vlaamse stemmen is Suzanne Ryvers die vanop de tweede plaats 710 voorkeurstemmen haalt.

Blijf ook na 14 oktober op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Sint-Gillis.

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Kiest 2018: Sint-Gillis, De analyses na 14/10, gemeenteraadsverkiezingen 2018, Charles Picqué

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni