Analyse

Jette: burgemeester Doyen populairder dan ooit

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
15/10/2018

| Hervé Doyen (CDH), burgemeester van Jette.

De Jettenaren zijn zodanig tevreden met het bestuur, dat de huidige coalitie er nog acht zetels bijkrijgt. Enig wolkje voor de zon is het resultaat van Open VLD, dat maar één gekozene haalt.

Jette krijgt maar niet genoeg van burgemeester Hervé Doyen (CDH). Hij zit al sinds 1999 in het zadel, maar versterkt zijn positie nog. Persoonlijk, met nog eens 800 voorkeursstemmen erbij, maar ook zijn partij en zijn coalitie boeren goed.

Want de lijst van de burgemeester stijgt met ruim negen procent. Met Ecolo-Groen en MR-Open VLD erbij, komt dat op een overtuigende meerderheid van 28 van de 37 zetels. Voormalig bestuurspartner Défi wint ook een zetel, maar valt af. Het voorakkoord was enkel tussen de burgemeester, groenen en liberalen.

Die laatsten verliezen een heel klein beetje, terwijl Ecolo-Groen er in één klap drie zetels bij wint. Ook het persoonlijk resultaat van Nathalie De Swaef (Groen) spreekt tot de verbeelding. Ze was drie jaar schepen voor Mobiliteit, en de keuze voor minder auto lijkt de Jettenaar te bevallen.

Hoe anders is het bij de socialistische fractie, die bijna gehalveerd wordt. Van 10 zitjes in 2012 naar zes, waarvan twee Nederlandstaligen. Door aanhoudend intern gerommel, nam burgemeester Doyen de socialisten niet meer serieus. De kiezer doet dat blijkbaar evenmin.

Jette was al de meest Gentse gemeente van Brussel, qua bevolkingssamenstelling, mobiliteitsplan en sfeer. Dit verkiezingsresultaat is daar nu de bevestiging van.

Wie wordt burgemeester?

Hervé Doyen mag de sjerp opnieuw omgorden. Hij doet dat, zoals aangekondigd, maar voor drie jaar, tot aan zijn pensioen. Een opvolger is nog niet bekend, maar gefluisterd wordt dat het tussen Benoit Gosselin en Claire Vandevivere gaat. Die laatste haalde alvast ruim 500 voorkeursstemmen meer, én stond een plekje hoger op de lijst.

En de Vlamingen ...

De Vlamingen doen het goed in Jette, met tien gekozenen in de gemeenteraad. Alleen Open VLD druipt ontgoocheld af: aftreden Vlaams schepen Brigitte Gooris noch nieuwkomer Marc Daniëls haalden voldoende stemmen. Vlaams minister Sven Gatz haalt het wel, maar met het laagste stemmenaantal van alle Nederlandstalige verkozenen.

Wie nu Vlaams schepen wordt, is moeilijk te zeggen. Nathalie De Swaef en Brigitte De Pauw (CD&V) willen liever verder doen als respectievelijk schepen voor Mobiliteit en OCMW-voorzitster. Maar het aantal schepenambten is beperkt, en de lijst met overwinnaars groot.

Blijf ook na 14 oktober op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Jette.

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Kiest 2018: Jette, De analyses na 14/10, gemeenteraadsverkiezingen 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni