— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel-Stad

Close: 'Geef meer bevoegdheden aan het Gewest'

© Ivan Put
| Brussels burgemeester Philippe Close (archiefbeeld).

Meer samenwerking tussen de gemeenten en meer bevoegdheden, onder andere mobiliteit, voor het Brussels Gewest. Daarvoor pleitte Brussels burgemeester Philippe Close (PS) dinsdagavond in het Eén-programma Iedereen Kiest. "Het is de eerste keer dat een burgemeester van de Stad Brussel dat zegt."

"Een fusie van de Brusselse gemeenten? Dat is een soort van Monster van Loch Ness", verklaarde Close. "Het is niet wit of zwart. We moeten samenwerken. Dat is belangrijk."

Volgens Close wordt er binnen verschillende domeinen nu al goed samengewerkt tussen de stad en het Brussels Gewest. "Maar ik ben ook voor meer bevoegdheden voor het Gewest. Het is de eerste keer dat een burgemeester van de Stad Brussel zegt dat de bevoegdheid mobiliteit het Gewest toekomt."

N-VA duidelijk voor fusie

Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD), in Evere kandidaat op de Lijst van de Burgemeester van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), is geen voorstander van een fusie. "Wat gaat dat oplossen? De tweede grootste stad van Vlaanderen (Antwerpen) is één. Scoren zij beter op het vlak van mobiliteit, jeugdwerkloosheid, schone lucht, Nederlandstalig onderwijs en criminaliteit? Nee."

Oppositiepartij N-VA is duidelijk voorstander van een fusie van de Brusselse gemeenten, zo liet Cieltje van Achter duidelijk verstaan. Zij trekt de N-VA-lijst in Schaarbeek.

Groen hoopt vooral op meer bevoegdheden voor het Brussels Gewest, onder andere voor mobiliteit. "Maar je zal altijd nog een bestuur nodig hebben dat dicht bij de mensen staat", aldus Bart Dhondt, die opkomt in Brussel-Stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?