Brussel Kiest 2018 Brussel-Stad Groen Bart Dhondt

| Bart Dhondt (archiefbeeld).

Waar mogelijk wil Groen, de nieuwe coalitiepartner van burgemeester Philippe Close (PS) in Brussel-Stad, toch nog een aantal zaken aanpassen aan het project NEO op de Heizelvlakte. “We gaan de komende dagen bekijken hoe we dat kunnen doen”, zei Bart Dhondt dinsdag in het BRUZZ-radioprogramma Brussel Kiest.

De Brusselse groenen verzetten zich al enige tijd tegen het NEO-project. Vooral het winkelcentrum dat nogal cynisch een stofzuiger voor auto’s wordt genoemd, is een doorn in het oog. Gaat het project, nu Ecolo-Groen de oppositiebanken inruilt voor een coalitie met PS en Change.Brussels, niet gewoon de vuilbak in?

“NEO zit al in een gevorderd stadium”, antwoordde Dhondt negatief op de vraag. “We gaan de komende dagen bekijken hoe we dat project nog kunnen aanpassen binnen het kader dat al vastligt. Daarover is een principeakkoord met onze coalitiepartners.”

Hoe die aangepaste versie er dan moet uitzien is voorlopig niet duidelijk, maar Dhondt belooft de komende dagen meer informatie. Of Winterpret op de schop gaat, is ook nog niet beslist. “De ontlasting van ons stadscentrum komt zeker in het regeerakkoord om de leefbaarheid voor de bewoners te vergroten.”

Mobiliteits- en renovatieplan

Dhondt belooft bovendien een mobiliteitsplan om het sluipverkeer in de wijken tegen te gaan. “Er zijn niet veel andere oplossingen dan een circulatieplan met knips. Er komt een plan met verkeerslussen die het doorgaand verkeer onmogelijk maken. Daarover zal de komende dagen meer duidelijkheid komen.”

Daarnaast wil Ecolo-Groen als nieuwe coalitiepartner werk maken van een renovatieplan voor kwalitatieve en energiezuinige huizen. “Er zijn heel wat woningen in Brussel-Stad die niet meer aan de normen voldoen. We nemen het engagement om daar werk van te maken met een renovatieplan voor de vele sociale woningen.”

Over de schepenposten kon Dhondt nog niets kwijt. Die onderhandelingen moeten nog gevoerd worden. Wel beloofde het gemeenteraadslid dat er nog werk zou gemaakt worden van de verkleining en afschaffing van de stadsvzw’s.

Ook werden voorakkoorden gemaakt rond wijkraden en burgerparticipatie. Er komt een nieuw initiatief waarbij Brusselaars hun voorstellen ter stemming kunnen voorleggen bij de gemeenteraad. "Zo wordt er effectief iets gedaan met de ideëen van burgers."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Kiest 2018: Brussel-Stad , Politiek , Neo , Bart Dhondt

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni