Analyse

Koekelberg: Pivin moet plaats ruimen voor PS’er Laaouej

Bettina Hubo
© BRUZZ
15/10/2018

| Ahmed Laaouej (PS)

Na bijna veertig jaar is er een einde gekomen aan de Pivin­-dynastie. De PS, Ecolo-Groen en Alternative Humaniste vormen de nieuwe meerderheid.

Na bijna veertig jaar is er een einde gekomen aan de Pivin­-dynastie. PS, SP.A, Ecolo-Groen en Alternative Humaniste vormen de nieuwe meerderheid.

Koekelberg werd sinds 1980 geregeerd door de liberale Pivins: eerst vader Jacques, daarna zoon Philippe. Die laatste behaalde bij de vorige drie gemeenteraadsverkiezingen telkens een absolute meerderheid. Deze keer moest hij met zijn Lijst van de Burgemeester (LB) - waarop ook Défi, SP.A, Open VLD en CD&V stonden - genoegen nemen met 38,8 procent van de stemmen, een verlies van 17,5 procent of vier zetels.

Dat heeft voor een stuk te maken met de afscheuring van het CDH, dat jarenlang op de LB stond. Vlak voor de zomer richtte Véronique Lefrancq (CDH) Alternative Humaniste op, waarmee ze nu 9,5 procent van de stemmen behaalt, goed voor twee zetels (op 27).
Ook de PS en Ecolo-Groen, tot nog toe in de oppositie, scoren goed. De PS gaat van acht naar negen zetels, Ecolo-Groen van drie naar vier.

Beide partijen droomden al lang van een alternatieve meerderheid en grijpen nu hun kans, samen met Alternative Humaniste. De coalitie werd nog uitgebreid met Dirk Lagast (SP.A), die uit de LB stapte.

“We hebben geluisterd naar de kiezer en een progressieve meerderheid op de been gebracht,” zei de nieuwe burgemeester Ahmed Laaouej (PS) toen hij zondagavond onder luid applaus het akkoord bekendmaakte op het Van Huffelplein.

Tinne Van der Straeten van Ecolo-Groen is vooral blij dat er nu aandacht zal zijn voor schone lucht en burger­inspraak, en voor initiatieven als Bar Eliza. “Die thema’s werden door de vorige meerderheid altijd afgeblokt.”

De schepenambten zijn nog niet allemaal verdeeld, maar zeker is dat Khalil Aouasti (PS), Véronique Lefrancq (Alternative Humaniste) en Anne Tyssaen (Ecolo-Groen) een zitje in het college krijgen. Dirk Lagast wordt OCMW-voorzitter.

Wie wordt burgemeester?

Ahmed Laaouej (PS) krijgt de burgemeesterssjerp, met 1.866 voorkeurstemmen achter zijn naam. De wel­bespraakte jurist heeft zijn populariteit deels te danken aan het feit dat hij sinds enige tijd ook PS-fractievoorzitter is in de Kamer.

De Vlamingen

Wie Dirk Lagast (LB/SP.A) zal opvolgen als Vlaamse schepen, ligt nog niet vast. In elk geval wordt het iemand van Groen. “We hebben keuze te over,” zegt Tinne Van der Straeten. “Ecolo-­Groen heeft drie Vlaamse gekozenen: Wouter Hessels, Marie Bijnens en ikzelf.”

Blijf ook na 14 oktober op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Koekelberg.

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg, Kiest 2018: Koekelberg, De analyses na 14/10, gemeenteraadsverkiezingen 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni