— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Jans-Molenbeek

Mohamed El Bachiri vierde op lijst van Molenbeekse burgemeester

© Photonews
| 20180318 FLITS Mohamed el Bachiri BRUZZ 1608

Mohamed El Bachiri, auteur van het boek Een jihad van liefde en weduwnaar van terreurslachtoffer Loubna Lafquiri, komt op voor de gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Jans-Molenbeek. Hij wordt vierde op de lijst van burgemeester Françoise Schepmans (MR), vernemen we. "Dit is een logisch verlengstuk van mijn boek en optredens."

logo Brussel Kiest 2018

El Bachiri gaat daarmee in op een voorstel van burgemeester Françoise Schepmans, waar hij sinds de aanslagen van 22 maart een goede verstandhouding mee opbouwde. Op haar lijst krijgt hij meteen een prominente vierde plaats. Hij staat als onafhankelijke op de lijst.

"De stap naar de politiek voelt als een verlengstuk van wat ik de voorbije twee jaar heb gedaan", vertelt El Bachiri. "Het boek dat ik schreef met David Van Reybrouck, de vele publieke optredens waarin ik opriep tot wederzijds begrip, het was eigenlijk al polititiek zonder dat ik dat besefte."

Beroepspoliticus

Als hij daartoe de mogelijkheid heeft, wil El Bachiri graag schepen worden in zijn gemeente. "Ik wil me graag inzetten voor meer dialoog, tussen culturen, religies en generaties. Als ik beroepspoliticus word, zal het enkel in domeinen zijn waar ik zelf iets kan bijdragen."

De voormalige gasthoofdredacteur van het BRUZZ-magazine vindt dat het beleid met name inzake jongeren nog werk op de plank heeft. "Er is een soort breuk met de politiek. We moeten veel meer naar de jongeren toegaan. In alle bescheidenheid denk ik dat ik dat kan, dat ze zich in mij kunnen herkennen ook. Ik ben hier opgegroeid en heb dezelfde dingen meegemaakt als zij."

Meedoen aan de verkiezingen voelt voor El Bachiri ook een beetje als terug thuiskomen. "Met het boek ben ik het kanaal overgestoken en kon ik een boodschap van verzoening tot in het buitenland brengen. Nu steek ik het kanaal opnieuw over om me thuis te engageren."

El Bachiri
© Twitter RajaeMaouane
| El Bachiri en Françoise Schepmans bij de inhuldiging van het Loubna Lafquiriplein dit jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?