— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Joost-ten-Node

Stemmen worden herteld van kiesbureau in Sint-Joost

© PhotoNews
| De stemmen moeten worden herteld bij een van de stembureaus in Sint-Joost-ten-Node (archiefbeeld).

Nagelbijten voor de gekozenen in Sint-Joost. De stemmen in stembureau nummer 2 worden vrijdagochtend opnieuw geteld. In dat bureau is een technisch defect vastgesteld waardoor zowat 8,5 procent van de stemmen in de gemeente niet geregistreerd zijn. De ranglijsten op basis van voorkeursstemmen zullen door elkaar gehusseld worden. Mogelijk verliezen partijen bovendien nog een zetel, of krijgen er één bij.

Een expertencollege heeft besloten om de stemmen in het stembureau nummer 2, in de Noordwijk achter de Kruidtuin, opnieuw te tellen. Volgens het informaticasysteem werden er op 14 oktober slechts 50 stemmen geregistreerd, terwijl de USB-sleutel van het bureau er 885 bevatte. Het verschil komt neer op ongeveer 8,5 procent van de in totaal (tot nu toe) 9.643 geldige stemmen.

Na een hertelling kunnen lijsten nog een zetel winnen of verliezen. De algemene verwachting is dat de Liste Communale van lijsttrekker Thierry Balsat alsnog een zetel binnenrijft. De partij heeft maar enkele tientallen stemmen tekort voor een zitje in de gemeenteraad, en heeft in de buurt van het bureau bovendien een aantal sterkhouders wonen.

Ook het aantal voorkeursstemmen van bepaalde kandidaten kan nog veranderen, zeker als de verschillen klein zijn. De hertelling vindt plaats op het bureau van Brussel Lokale Besturen om 10 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?