— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Joost-ten-Node

Oppositie Sint-Joost vermoedt fraude met 'valse volmachten'

© PhotoNews
| Wie met een volmacht stemt, moet ook bewijzen meegeven aan wie voor hem of haar stemt (archiefbeeld)
Updated: 23-10-2018 - 16:54

De kiesuitslag in de gemeente Sint-Joost kan nog gevoelig wijzigen. Door een informaticaprobleem zijn 835 stemmen niet geregistreerd door de stemsoftware. Daarnaast dienen oppositieleden Thierry Balsat (Liste Communale) en Kadir Duran (MR) een klacht in over "valse volmachten". Voor minstens 136 exemplaren zijn volgens hen geen bewijsstukken ingediend. Die moeten mogelijk geschrapt worden.

In een stembureau in een school in de Noordwijk heeft de kiessoftware een van de USB-sticks met kiesuitslagen niet goed gelezen. 885 kiezers stemden er, maar de software die de stemmen automatisch omzet in een lijst met resultaten haperde er en herkende slechts een 50-tal stemmen. Ook in Ukkel en Vorst zou dat een issue zijn.

'Gevolgen voor zetelverdeling'

Tegen vrijdag zal de verkiezingsautoriteit, het Brusselse Rechtscollege, bepalen of de stemmen in het bureau in Sint-Joost herteld moeten worden. Daarvoor zouden dan de papieren stembewijzen worden geteld die kiezers aan de bijzitters moeten overmaken na het uitbrengen van hun stem.

"Dit kan zeker gevolgen hebben voor de zetelverdeling", zegt oppositielid Frédéric Roekens (Ecolo-Groen) aan BRUZZ. Met zowat 830 niet-getelde stemmen gaat het immers om 8,5 procent van het electoraat in Sint-Joost.

"Mogelijk wint de Liste Communale van Thierry Balsat alsnog een zitje in de gemeenteraad, ten koste van ons of van de PS. Ze waren er sowieso niet ver vanaf. Als de PS een zetel verliest, wordt haar meerderheid nog wat krapper." De lijst van burgemeester Emir Kir zou dan maar 16 van de 29 zetels overhouden.

Thierry Balsat, lijsttrekker Liste Communale in Sint-Joost-ten-Node

Daarnaast dienen oppositieleden Balsat en Kadir Duran (MR) een klacht in over de stembusgang. Ze vermoeden dat een behoorlijk aantal kiezers met valse volmachten heeft gestemd, meldt La Dernière Heure.

Goedgekeurd zonder bewijsstukken

Wie een volmacht wil geven, moet die aanvragen bij de burgemeester en daar de nodige bewijsstukken zoals een ziektebriefje of een vliegtuigticket aan toevoegen. Daarna moeten die bewijsstukken door de volmachthouder ook meegenomen worden naar het stembureau, waar ze verzameld worden.

De doos met volmachten uit de gemeente was na de stemming een tijdje verdwenen, zelfs de vrederechter van Sint-Joost trok mee op zoek. Uiteindelijk werd ze bij het Gewest teruggevonden, al zou er volgens sommigen in gerommeld zijn.

Huidig gemeenteraadslid Thierry Balsat was dinsdagmiddag in de kantoren van het Gewest daarom alle volmachten uit Sint-Joost opnieuw aan het bekijken. "We hebben nu de volmachten uit elf (van de twaalf, red.) stembureaus herbekeken. Daar zijn 136 volmachten afgeleverd zonder de nodige bewijsstukken, en toch door burgemeester Kir goedgekeurd. Over het stembureau in het OCMW, waar veel ouderen stonden geregistreerd, hebben we geen informatie kunnen vinden."

'Gemeentepersoneel voert mee campagne'

Volmachten zonder bewijsstukken, argumenteren Duran en Balsat, zijn vals. Fraudeurs kunnen zo ongevraagd volmachten indienen voor oude of zieke kiezers die zich niet bewust zijn van de stemming en/of de volmacht.

Ze gaan daarom woensdag een klacht indienen bij het parket tegen burgemeester Kir, "die 136 keer de ogen heeft gesloten". Daarnaast vragen ze het Gewest ook om een volledige hertelling van de stemmen.

Ecolo-Groen volgt de situatie op, zegt Frédéric Roekens. "Wij zullen ons aansluiten bij de klacht als deze zaak de uitslag kan doen kantelen, wat ons nu toch onwaarschijnlijk lijkt."

"Waar ik me veel meer aan stoor, is dat gemeentepersoneel mee met Kir op campagne trok, om dan vervolgens een paar dagen later de kiezers te onthalen in het stembureau. Dat creëert verwarring bij de kiezers, en intimideert hen. 'Dat personeel was op vakantie toen ze campagne voerden', reageert burgemeester Kir dan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?