Analyse

Sint-Joost-ten-Node: op naar 70 jaar PS

Sara De Sloover
© BRUZZ
15/10/2018

Emir Kir (PS), burgemeester Sint-Joost-ten Node.

De sfeer was er een van bruisend optimisme, zondag in de vooravond bij Ecolo-Groen. De voornaamste oppositiepartij in Sint-Joost geloofde er echt in dat ze de PS na 65 jaar van de troon kon stoten. Maar hoewel de groenen flink winst boekten, ging ook de Lijst van de Burgemeester er licht op vooruit. Ze houdt de absolute meerderheid, en dus blijft de oppositie opnieuw met lege handen achter.

De lijst Ecolo-Groen verdubbelt onder leiding van kandidaat-burgemeester Zoé Genot haar zetelaantal in Sint-Joost bijna, van vijf naar negen. Een kwart van de inwoners stemde op hen. Maar de klappen vielen niet - zoals de groenen hadden gehoopt - bij de Lijst van de Burgemeester, maar bij CDH (-4 zetels) en MR (-1).

Na een campagne die volgens de oppositie gekenmerkt was door intimidaties en bedreigingen, breit het socialistische bestuur er nog eens zes jaar aan. De score van de Lijst van de Burgemeester (PS-SP.A) ging er met 3 procent op vooruit, wat zich vertaalt in één extra zetel. Met 17 verkozenen op een totaal van 29 beschikken de socialisten zo over een nog iets ruimere meerderheid dan in de voorbije legislatuur.

Meer dan een op vier inwoners van Sint-Joost stemde voor Kir, die inmiddels in Turkije ook al enige bekendheid geniet. Twee Turkse journalisten volgden zondag zijn stembusgang, zelfs Euronews wijdde er een Turkstalig artikel aan.

'Delen niet dezelfde waarden'

De voorbije zes jaar nam de burgemeester van Sint-Joost het CDH op in zijn coalitie, maar nu die partij zo goed als weggevaagd is, lijkt die kans klein. Vermits burgemeester Kir niet met de groenen wil besturen, resteert enkel nog de MR. Maar lijsttrekker Geoffroy Clerckx bedankt vriendelijk bij BRUZZ. "Ik doe niet aan politiek voor de centen of de postjes. We kunnen niet besturen met mensen die zich gedragen zoals bij de agressieve campagnes van de afgelopen maanden. Wij delen niet dezelfde waarden als de Lijst van de Burgemeester."

Bij de groenen overheerst de teleurstelling, het besef dat Kir steviger nog dan tevoren in het zadel zit. Maar Genot liet al weten dat ze keihard oppositie zullen voeren, nu ze uitgegroeid zijn tot de enige grote oppositiepartij in Sint-Joost. "Een stevig deel van de bevolking wil duidelijk verandering."

Wie wordt burgemeester?

Emir Kir (PS) krijgt een mooi cadeautje voor zijn 50ste verjaardag overmorgen: nog eens zes jaar de burgemeesterssjerp. De ontvangst van Kir op het gemeentehuis zondagavond had veel weg van die van een popster, zag de BRUZZ-ploeg. Met een absolute meerderheid in de gemeenteraad en een score die mijlenver uittorent boven die van de nummer twee legt niemand hem een strobreed in de weg.

Emir krijgt knuffel

Kir omstuwd door medestanders zondagavond

En de Vlamingen ...

Lydia Desloover (SP.A), die vierde stond op de lijst van de burgemeester, is een nobele onbekende in Sint-Joost, en dat zie je aan haar resultaat. Met amper 226 voorkeursstemmen is ze niet automatisch verkozen. Uittredend schepen Bea Meulemans presteert met 204 stemmen nog slechter.

Groen-gemeenteraadslid Frédéric Roekens heeft meer voorkeursstemmen dan beide dames samen (443), maar koopt daar niets mee.

Desloover eindigde eerste opvolgster op de socialistische lijst, en allicht wil de Lijst van de Burgemeester de 1,6 miljoen die een Vlaamse schepen aan budget meebrengt niet mislopen. Zij wordt dus bijna zeker de nieuwe Vlaamse schepen.

Bekijk hier ook nog de feestvreugde in het kamp van Kir zondagavond:

Blijf ook na 14 oktober op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Sint-Joost-ten-Node.

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Kiest 2018: Sint-Joost-ten-Node , De analyses na 14/10 , gemeenteraadsverkiezingen 2018 , PS , Emir Kir , Zoë Genot , Lydia Desloover , Frédéric Roekens

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni