— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Joost-ten-Node
resultaten 14.10

Sint-Joost-ten-Node: Emir Kir (PS) mag sjerp nog steviger vastknopen

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Emir Kir wint in Sint-Joost.© Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ

Met alle stembureaus geteld, mag Emir Kir (PS) aanblijven als burgemeester. Zijn PS-lijst stijgt lichtjes en haalt zo de meerderheid in zetels. Oppositiepartij Ecolo-Groen is de sterkste stijger en haalt 25,9 procent, coalitiepartner CDH boekt zwaar verlies.

De Lijst van de Burgemeester van Emir Kir doet het nog iets beter dan in 2012 en haalt 47,3 procent. Dat komt neer op 17 van de 29 zetels, een absolute meerderheid. Ze hebben huidig coalitiepartner CDH mathematisch gezien niet meer nodig.

Dat CDH-CD&V moet bovendien erg inboeten in de scores: ze eindigen als vierde partij met amper 1 zetel. Lijsttrekker Eric Jassin is aangedaan en laat weten dat hij niet wil reageren, CDH zal maandag een persbericht sturen over de tegenvallende resultaten.

Feestgedruis in het kamp van Emir Kir (PS) in Sint-Joost

Ecolo-Groen: 'Sterke stijging, maar wat doen we ermee?'

Bij de oppositie is Ecolo-Groen de grootste stijger: ze doen er bijna acht procent bij en halen nu een kwart van de stemmen. Maar gezien de absolute meerderheid van Kir kan de partij daar weinig mee aanvangen. "Ondanks de winst moeten we in de oppositie blijven," zegt nummer twee Frédéric Roekens.

"Maar deze score is uitzonderlijk voor Sint-Joost. Het toont dat er vraag is naar meer levenskwaliteit en betere mobiliteit. Daar zal Kir rekening mee moeten houden," aldus de Groen-politicus.

De andere oppositiepartijen doen het minder goed. MR-Open VLD verliest tot minder dan 8 procent. Oud-MR-politicus Thierry Balsat komt voor het eerst op met Liste Communale en haalt 5,1 procent. De N-VA is de kleinste partij met 2,1 procent, een lichte daling.

Bij Frédéric Roekens (Groen) is de teleurstelling groot, al wordt Ecolo-Groen de grootste oppositiepartij in Sint-Joost-ten-Node.

'Intimidatie? Niet gebaseerd op feiten'

Een feestvierende Emir Kir laat weten dat de PS een eventuele coalitievorming nog zal bekijken. De burgemeester geeft nog een sneer naar de groenen: "Hun politiek was er een van persoonlijke aanvallen. Daar kunnen we niet mee praten."

"Jullie, de media, hebben geen objectief werk gedaan. De beschuldigingen van intimidatie door PS-aanhangers zijn gebaseerd op insinuaties, niet op feiten."

Wat die feiten dan zijn? "Er zijn er geen," aldus Kir.

Kir (PS) wint en haalt zelfs een absolute meerderheid. Huidig coalitiepartner verloor dan weer bijna 10 procent. Kir: "Of we CDH er eventueel bij nemen, moeten we nog bekijken."

Blijf op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Sint-Joost-ten-Node. Op verkiezingsdag maar ook de dagen nadien als de nieuwe coalitie vorm krijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?