— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Joost-ten-Node

SP.A-schepen Meulemans komt als onafhankelijke op in Sint-Joost

Béatrice Meulemans, plaats 14 op de Lijst van de Burgemeester in Sint-Joost-ten-Node Béatrice Meulemans, plaats 14 op de Lijst van de Burgemeester in Sint-Joost-ten-Node
© LB Emir Kir
| Beatrice Meulemans, dan toch op plaats 14 op de Lijst van de Burgemeester in Sint-Joost-ten-Node, maar zonder SP.A-etiket
© LB Emir Kir
| Beatrice Meulemans, dan toch op plaats 14 op de Lijst van de Burgemeester in Sint-Joost-ten-Node, maar zonder SP.A-etiket

Huidig Vlaams schepen in Sint-Joost Bea Meulemans (SP.A) doet dan toch mee aan de verkiezingen, nadat ze de 14de plaats op de lijst van burgemeester Kir (PS) eerst teleurgesteld had afgewezen. Maar de schepen doet dat zonder SP.A-etiket, al blijft ze vooralsnog lid van de partij. “Minister Pascal Smet moeit zich te veel met de lokale afdelingen.”

Beatrice Meulemans (68) behoudt dan toch de 14de plaats op de lijst die voor haar wordt voorzien. “Veel mensen hebben erop aangedrongen dat ik mijn werk zou verderzetten, dus dan doe ik dat maar. Onder anderen ook burgemeester Emir Kir.”

Meulemans moest op de Lijst van de Burgemeester baan ruimen voor nieuwkomer Lydia Desloover, die vanop de 4de plaats de gedoodverfde nieuwe Vlaamse schepen is. Volgens Meulemans was het Desloover die haar eind juni zelf vertelde dat zij de nieuwe kandidate voor SP.A was, en die haar vragen stelde over het ambt, “voor als zij de nieuwe schepen zou zijn”.

De lokale SP.A-afdeling had volgens Meulemans in maart al een mail naar de burgemeester gestuurd om hun kandidaten in te dienen – de lokale partijvoorzitter Johan Drisaert en zijzelf – maar daar nooit een antwoord op gekregen.

'Gemeentelijke autonomie'

Niets tegen de persoon van Desloover, zegt Meulemans. “Ik ken haar niet. Neen, ik wil de werkwijze van minister Smet aanklagen. Hij moeit zich te veel met de lokale afdelingen, en respecteert hun autonomie niet. Ik weet dat SP.A voorstander is van de opheffing van de gemeenten, maar tot op vandaag bestaat de gemeentelijke autonomie nog altijd.”

Emine Altuntas
© SP.A
| Meulemans: "Smet parachuteerde ook in Schaarbeek zijn eigen favoriete kandidate. De lokaal aangewezen lijsttrekster, Emine Altuntas (foto), hield de eer aan zichzelf"

Volgens de SP.A-schepen in Sint-Joost parachuteerde Smet ook in Schaarbeek zijn eigen favoriete kandidaat. “Normaal zou Emine Altuntas daar lijsttrekster worden, maar zij heeft het veld moeten ruimen voor iemand uit de entourage van Smet (Hannelore Goeman, red.). Opnieuw, niets tegen de persoon, het is Smets werkwijze die ik niet waardeer.”

De afgelopen maanden weerklonk bij velen de kritiek dat Meulemans te weinig voor de Vlamingen in Sint-Joost zou gedaan hebben, wat de schepen erkent. “Maar de twee grote projecten die ik had, een uitbreiding van de basisschool en een Vlaams jeugdcafé, zijn niet gesteund door de burgemeester. Ik heb wel veel tijd gestopt in mijn portefeuille van sociale cohesie, in het laten samenleven van de 120 nationaliteiten in Sint-Joost. Ik ben tenslotte niet alleen de schepen van de Nederlandstaligen, ik moet verkozen worden door alle inwoners.”

Ondanks haar kritiek blijft Meulemans voorlopig bij de partij die haar uit het schepenzitje licht. “Ik heb sowieso nog een SP.A-partijkaart tot het einde van het jaar. Daarna zullen we zien.” BRUZZ vroeg ook een reactie aan het kabinet-Smet, maar kon voorlopig nog niemand bereiken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?