— Brussel kiest in jouw gemeente

Ukkel

Ukkel krijgt groene eerste schepen

© BRUZZ
| Thibaud Wyngaard (Ecolo) wordt de groene eerste schepen in Ukkel.
Updated: 12-11-2018 - 18:06

Boris Dilliès (MR), de herverkozen burgemeester in Ukkel, heeft maandag het nieuwe Ukkelse college bekendgemaakt. De MR houdt traditioneel liberale thema's als financiën, economie en veiligheid in handen. Coalitiepartner Ecolo krijgt klassiek groene thema's als milieu, mobiliteit, sociale actie en gelijke kansen in portefeuille. 

Burgemeester Dilliès smeedde al snel na de verkiezingen een coalitie tussen MR, Ecolo en CDH. De meeste 'traditioneel liberale' posten blijven bestemd voor de MR. Naast de sjerp neemt Boris Dilliès de bevoegdheden Veiligheid, Preventie en Communicatie voor zijn rekening.

Partijgenoot Jonathan Biermann wordt schepen van Stadsontwikkeling en Huisvesting. Carine Gol-Lescot wordt Schepen van Onderwijs en Openbare Netheid. Valentine Delwart krijgt Financiën, Economie, Handel en Jeugd. Open VLD'er Stefan Cornelis zal als OCMW-voorzitter zetelen.

Bevoegdheden voor Ecolo

Maar Ecolo heeft zich niet opzij laten schuiven. Zo neemt Thibaud Wyngaard als eerste schepen mobiliteit, parkeerbeleid en openbare werken voor zijn rekening. François Lambert-Limbosch is schepen voor Sociale Actie, Senioren en Tewerkstelling.

De gemeente Ukkel heeft ook een paar nieuwe bevoegdheden ontwikkeld. Burgerparticipatie wordt een expliciete bevoegdheid, die gaat naar Perrine Ledan, eveneens schepen van Cultuur. Ledan is trouwens een Française met enkel de Franse nationaliteit.

Maëlle De Brouwer is aangesteld voor Milieu en Groene Ruimten, Klimaat, Gelijke Kansen, en Dierenwelzijn. De Brouwer is met haar 25 jaar ook de jongste schepen van de gemeente. Ecolo zal zelfs de voorzitter van de gemeenteraad leveren, maar daar is voorlopig nog geen naam voor bekendgemaakt.

Derde coalitiepartner, het CDH, roept Daniel Hublet op als schepen voor Gezinnen, Kinderopvang, Welzijn en Personen met een Handicap.

Mobiliteit

Het mobiliteitsvraagstuk was hét onderwerp van de verkiezingen in Ukkel.

Dilliès en Wyngaard spraken over ambitieuze plannen en het actualiseren van het mobiliteitsplan, maar hoe ze dat nu concreet zullen aanpakken, moeten we nog afwachten. De gemeente beloofde wel al tegen 14 oktober volgend jaar een heel stuk ecologischer te zijn.

Opvallend was dat zowel Dilliès als Wyngaard over de leegstand van de handelszaken op de Alsembergsesteenweg geen woord heeft gerept. 

Bekijk ook de reportage van onze tv-collega's:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?