Brussel kiest: 'Mensen durven nog altijd niet veilig te fietsen in Brussel'

© BRUZZ
09/05/2024

Tot aan de verkiezingen op 9 juni organiseert BRUZZ telkens op donderdag en vrijdag een mini-debat tussen twee Brusselse politici. Vandaag: Thomas Anciaux (Vooruit.brussels, kandidaat Brussels parlement) versus huidig Brussels schepen Bart Dhondt (Groen, kandidaat Brussels parlement) over de vraag of Brussel een gezonde stad is om in te leven.

Allebei willen ze meer ruimte voor de fiets, maar Anciaux mikt vooral op veilig afgescheiden fietspaden, terwijl Dhondt vaart wil maken, desnoods met maar een likje verf en zonder tien tot vijftien jaar te wachten op vergunningen.

Die laatste, pragmatische aanpak heeft er volgens Dhondt voor gezorgd dat het aantal fietsers de jongste drie jaar verdubbeld is. Maar Anciaux hoort vele familieleden zeggen dat ze “nog altijd niet veilig durven te fietsen in Brussel.”

De beide heren onderstrepen dat ze de auto niet willen tegenhouden, maar alleen de alternatieven makkelijker en goedkoper willen maken. Dhondt: “Er is de jongste jaren veel op Brussel gebasht, met name door de Franstalige liberalen van MR.”

Hij geeft toe dat Good Move in sommige wijken in Anderlecht, Molenbeek en Schaarbeek erg gecontesteerd was. “Maar in het centrum hebben de mensen de gevolgen kunnen zien voor de verkeersveiligheid en de luchtkwaliteit en reageren ze tevreden. Ik ben hoopvol dat wij deze stad kunnen aanpakken.”

Ook Vooruit.brussels is voorstander van Good Move. Anciaux: “Maar het is de manier waarop. Er waren een parkje en een speeltuin beloofd, maar in de plaats kregen de mensen betonblokken in hun straat.”

Dat de PS een koele minnaar van Good Move is, countert hij met de stelling dat "wij de PS van mening kunnen doen veranderen.”

Het moet Dhondt van het hart dat de PS “een bocht heeft genomen door niet burgemeester Philippe Close van de stad Brussel op de eerste plaats te zetten bij de gewestverkiezingen, maar de burgemeester van Koekelberg Ahmed Laaouej.”

Anciaux struikelt nog steeds over achtergelaten steps op de stoep, terwijl Dhondt beweert dat hij “alle rommel van de stoep heeft gehaald.”

Dhondt: "Ik ben wel niet getrouwd met die steps. Als we merken dat ongevallencijfers niet blijven zakken, moeten wij echt eens over de toekomst van die tuigen nadenken.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni