Vincent De Wolf op weg naar het partijbureau van de MR op 27 mei 2019, de dag na de verkiezingen

| Burgemeester Vincent De Wolf van Etterbeek (MR)

Burgemeester Etterbeek verbiedt verkiezingsboodschappen aan deurklinken

© BRUZZ
07/06/2024

Burgemeester Vincent De Wolf (MR) van Etterbeek heeft vrijdagnamiddag een politiebevel uitgevaardigd dat verbiedt om eender welke vorm van verkiezingsboodschappen aan deuren te hangen. Het verbod geldt tot zondag 16u en moet een PS-campagne dwarsbomen. "Elke inbreuk zal worden vervolgd."

Volgens De Wolf, die het verbod aankondigde via een post op X, is het bevel in overeenstemming met de campagneregels in het gemeenschappelijk politiereglement van de 19 gemeenten in Brussel.

“Ik heb dat gedaan omdat ik via een medewerker te weten ben gekomen dat een bepaalde politieke groepering van plan was om specifieke hangers aan deuren te bevestigen zaterdagavond”, zo licht de burgemeester zijn beslissing toe aan BRUZZ.

Deurhangercampagne van PS

De Wolf heeft het, zonder ze bij naam te noemen, over de Brusselse PS. Die wil namelijk zaterdagavond een last-minute campagneactie met deurhangers opstarten in het hele Brusselse Gewest. Dat schrijft La Libre Belgique. Ze baseren zich daarvoor op een gelekte interne e-mail.

Volgens De Wolf zouden ze van plan zijn om zaterdag tussen 17.00 uur en 22.00 uur in heel Brussel deurhangers aan willekeurige deurklinken te hangen. Zo zouden ze mensen willen oproepen om te gaan stemmen.

Maar volgens de Etterbeekse burgemeester is dat niet fair. Vanaf zaterdagavond 22.00 uur is het namelijk verboden om campagne te voeren. Dat bepaalt een politiebevel dat Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) in februari heeft uitgevaardigd. “Andere partijen zouden dan niet de kans krijgen om te reageren op die actie", zo reageert De Wolf.

Openbare netheid

De Wolf had niet alleen het waarborgen van een faire campagne als reden voor zijn verbod: “Ik heb het ook gedaan vanwege de openbare netheid. Als je zomaar papieren deurhangers aan klinken hangt, dan waaien die weg of scheuren ze af. Zo belanden die allemaal op straat!”

De burgemeester is alvast niet van plan om het plan van de PS te laten slagen. Wie het toch waagt om een verkiezingsboodschap aan iemands deur te hangen riskeert in Etterbeek een GAS-boete van 50 euro.

@VincentDeWolf op X, het voormalige Twitter

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Etterbeek , Brussel kiest: Brussels parlement , Politiek , affichecampagne , Vincent De Wolf , MR , PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni