De redactie van BRUZZ heeft in de week van 7 maart de 23 Nederlandstalige parlementsleden uit Brussel beoordeeld op basis van het parlementair werk en hun impact in het parlementair halfrond en daarbuiten. Daarbij werden de vragen, de interpellaties en de schriftelijke vragen, net zoals de resoluties en het wetgevend werk kwantitatief en kwalitatief in de weegschaal gelegd.

Waarvan moet je haar kennen?

Debaets was in de vorige legislatuur staatssecretaris, maar ze heeft er als oppositielid niet voor gekozen om bij de pakken te blijven zitten.

Ze maakte van bij het begin handig gebruik van haar ministeriële ervaring om de regering op gezette momenten onder vuur te nemen. Net zo goed sloot ze met haar eenmansfractie allianties met andere oppositieleden, aan Franstalige kant (MR, Les Engagés), of aan Nederlandstalige kant (N-VA) en af en toe ook met de meerderheid. Daarmee, en door een goede dossierkennis, kon ze haar impact verhogen.

Ze blijkt bovendien van vele markten thuis en interpelleert de regering over veiligheid, Good Move, sluikstorten, de sancties tegen werklozen, het onverdoofd slachten, enzovoort.

Deze kampioene in het stellen van vragen en het indienen van resoluties, is ook geregeld op Franstalige zenders te zien.

Zien we haar terug?

Mogelijk. Ze is lijsttrekker voor het Vlaams Parlement.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni