Bianca Debaets (CD&V).

Debaets betreurt dat regering geen werk maakt van rookvrije parken

© Belga
30/11/2023

Sigarettenpeuken veroorzaken een groot deel van het afval in parken, maar de Brusselse regering overweegt geen algemeen rookverbod. Bianca Debaets (CD&V) vindt dit een gemiste kans en wil testprojecten om de voordelen van een verbod te onderzoeken.

Dat leidt Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) af uit het antwoord van bevoegd minister Alain Maron (Ecolo). Het CD&V-parlementslid ondervroeg de minister van Leefmilieu naar aanleiding van de opening van het Beopark aan de Havenlaan. Maron antwoordde dat een algemeen rookverbod in de gewestelijke groene ruimten of in bepaalde groene ruimten momenteel niet overwogen wordt. Het blijft bij sensibiliseringsacties om mensen te wijzen op de impact van achtergelaten peuken. Daarnaast blijft roken enkel verboden in speeltuinen.

Milieuorganisatie Canal It Up staat Debaets bij. De opening van het Beopark had een ideale gelegenheid kunnen zijn om werk te maken van een rookverbod. "We zouden een grote stap voorwaarts kunnen zetten", betreurt Pieter Elsen van Canal It Up. "Frankrijk heeft eergisteren nog aangekondigd dat het een rookverbod gaat opleggen dat van kracht is op alle stranden, parken en bossen in het hele land. Het is spijtig dat we in Brussel vandaag nog niet kunnen uitkijken naar een eerste rookvrij park, want dat zou een beweging in gang kunnen zetten voor meerdere parken later."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Bianca Debaets , rookverbod parken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni