20240610_Montage Els Ampe (Voor U), Bianca Debaets (CD&V) en Gilles Verstraeten (N-VA)_(c)_Ivan Put-CD&V-Bart Dewale Montage BRUZZ

Ivan Put/CD&V/Bart Dewale. Montage: BRUZZ

| Els Ampe (Voor U), Bianca Debaets (CD&V) en Gilles Verstraeten (N-VA) verliezen hun zetel.

Overzicht: deze parlementsleden keren voorlopig niet terug naar het halfrond

NLS
© BRUZZ
10/06/2024

Zoals bij alle verkiezingen betekent het succes van de ene partij het verlies van een andere. Sommige parlementsleden raakten zondag niet herverkozen, terwijl andere, nieuwe kandidaten dan weer net naast een zetel grepen. Naast de winnaars geeft BRUZZ ook een overzicht van de Nederlandstalige kandidaten die het niet haalden. Alvast in het rijtje: Gilles Verstraeten (N-VA), Bianca Debaets (CD&V) en Els Ampe (Voor U).

Bij Groen was al langer geweten dat er veranderingen op til waren, nadat de Brusselse parlementsleden Arnaud Verstraete en Juan Benjumea Moreno eerder hun politieke afscheid aankondigden. Soetkin Hoessen, die voor de partij zetelde in het Brussels parlement nadat Elke Van den Brandt minister werd, zien we voorlopig niet terug. Deze verkiezingen stond ze op een moeilijke verkiesbare derde plaats op de Brusselse lijst voor het Vlaams Parlement. Ook Groen-politicus Stijn Bex, die de voorbije periode in het Vlaams Parlement zetelde, raakte niet verkozen. Hij bekleedde bij deze verkiezingen de vierde plaats op de Brusselse lijst.

N-VA verliest één zetel in het Brussels parlement. Dat betekent geen zitje voor Gilles Verstraeten, nummer drie op de Brusselse lijst. Cieltje Van Achter en Mathias Vanden Borre blijven wel aan. Ook Annabel Tavernier, Vlaams parlementslid, raakte niet verkozen. Zij figureerde de afgelopen verkiezingen als tweede opvolger op de Europese lijst.

Eigen partij

Bij Open VLD kondigden Guy Vanhengel en Khadija Zamouri reeds hun politieke afscheid aan. Els Ampe, vorig jaar nog verkozen tot Vlaams parlementslid, besloot dan weer haar eigen partij op te richten. Chloë Van Hoegaerden nam haar rol als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement over, maar wist geen zetel te versieren. En ook Brussels parlementslid Carla Dejonghe keert voorlopig niet terug. Zij duwde de afgelopen verkiezingen de Brusselse Open VLD-lijst.

CD&V-lijsttrekker Bianca Debaets greep na de tegenvallende resultaten van haar partij naast een zetel in het Vlaams Parlement, waar slechts zes Brusselse plaatsen te verdelen vallen. Aan de linker kant verdwijnt Els Rochette uit het Brusselse halfrond. Door de mindere uitslag van Vooruit.brussels bleven deze keer slechts twee zetels over voor de partij. Die gaan naar Ans Persoons en Pascal Smet. Rochette bekleedde de vierde plaats op de Brusselse lijst.

Tot slot is er nog Els Ampe. Ampe verbrak deze legislatuur de banden met Open VLD. Voor haar eigen partij, Voor U, trok ze de Kamerlijst in Vlaams-Brabant. Voor U haalde echter de kiesdrempel van 5 procent niet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni