Klokkenluider Claude Archer trekt met nieuwe partij naar verkiezingen

SVG
© BRUZZ
09/03/2024
Updated: 09/03/2024 16.43u

Burgerbeweging Transparencia lanceert haar eigen partij en zal zowel aan Nederlandstalige als aan Franstalige kant lijsten indienen (als Transparency en Transparence) voor de regionale verkiezingen in Brussel. Claude Archer trekt de lijst aan Nederlandstalige kant.

Activist Claude Archer wil kwesties waarrond de burgerbeweging nu al werkt in het parlement op de agenda zetten: de "geldverslindende metro", de slechte staat van de sociale woningen, de hoge facturen van consultants in de administratie en de problemen met het Zuidpaleis. Volgens Transparencia zijn het stuk voor stuk voorbeelden van hoe de overheid de potjes liever gedekt houdt.

Archer zal de lijst trekken voor de Nederlandstalige taalgroep in het Brussels parlement. Die krijgt de naam Transparency. Hij krijgt hiervoor steun van Mie Demin (Plan B), die op de lijst zal staan, net zoals leerkrachten die Transparencia geholpen heeft, mensen uit de sociale huisvesting en mensen uit de Stalingradwijk.

Claude Archer kwam in 2022 nog in het nieuws als klokkenluider omdat hij als werknemer van de dienst Huisvesting de problemen met de uitbetaling van de huurtoelagen onder de aandacht bracht, waarmee hij staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) in de moeilijkheden bracht.

Transparencia dient ook een lijst in voor het Vlaams parlement. Lijsttrekker wordt Alexia Van Craeynest uit Molenbeek. Transparencia is vandaag ook actief in Vlaanderen waar het ijvert voor een wet die gemeente verplicht om gemeenteraadsdocumenten minstens een week voor de gemeenteraadszitting vrij te geven, maar waar, volgens Archer, de N-VA nu een stokje voor steekt. "We hebben dus alle redenen om ook in het Vlaams parlement actief te zijn," zegt Archer.

'Makkelijke zetel'

Met Transparency zijn er, naast de bestaande partijen, al zeker vier nieuwe lijsten die zich aandienen voor de Nederlandstalige taalgroep in het Brussels parlement: twee scheurlijsten (Team Fouad Ahidar en Voor U van Els Ampe) en twee activistische lijsten (Viva Palestina van Dyab Abou Jahjah, en nu ook Transparency).

Sinds burgerpartij Agora onverwacht verkozen geraakte in 2019 leeft het idee dat er in de Nederlandstalige taalgroep van het Brussels parlement makkelijk een zetel kan worden gehaald, makkelijker in ieder geval dan aan Franstalige kant. Er zijn aan Vlaamse kant zeventien zetels te verdelen. Met enkele 3.500 stemmen is een zetel al in zicht.

Transparencia bevestigt ook dat ze daarom vooral op de Nederlandstalige taalgroep mikt. Claude Archer: "Het is ook de reden waarom we de lijst een Engelstalige naam hebben gegeven. Met Transparency hopen we ook anderstaligen te kunnen overtuigen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni