Burgerbeweging Transparencia in beroep tegen vervolging voor facebookpost

AD, RV
© Belga - BRUZZ
18/07/2023
Updated: 19/07/2023 14.03u

De vereniging Transparencia, vertegenwoordigd door oprichter Claude Archer en websitebeheerder Patrick Installé, werden vervolgd voor een publicatie op de Facebook-pagina van Transparencia. Daarin zouden beledigende uitlatingen staan tegen de gemeente Sint-Pieters-Woluwe. Archer laat weten dat ze in beroep zullen gaan tegen het vonnis.

Archer en Installé werden aangeklaagd voor verschillende berichten die op 11 juli 2022 gepubliceerd werden op de Facebook-pagina van Transparencia. Daarin werd burgemeester Benoît Cerexhe (Les Engagés) beschuldigd van machtsmisbruik en als een "autocratische baron" bestempeld. Het bericht richtte zich ook naar eerste schepen Caroline Lhoir (Ecolo), zij werd ervan beschuldigd de burgemeester te steunen.

In het bericht stond ook dat Archer ‘mishandeld’ zou zijn geweest door de politie, dat er vervalste processen-verbaal en persberichten circuleren en dat er door de gemeente beroep wordt gedaan op bevriende magistraten om telefoons af te luisteren. De burgemeester werd er ook van beschuldigd de “erbarmelijke staat van de scholen in zijn gemeente” te willen verdoezelen. Bewijzen hiervoor werden niet aangedragen.

“Ze zijn te ver gegaan in hun beschuldigingen”, zegt burgemeester Cerexhe aan BRUZZ, “Als politici aanvaarden we kritiek, zelfs agressieve kritiek, maar niet zo’n erge beschuldigen, zonder enig bewijs. Dat is onaanvaardbaar”.

8def9868-fbposttransparencia.png

Aansprakelijkheidsprocedure

De gemeente Sint-Pieters-Woluwe heeft daarop een aansprakelijkheidsprocedure opgestart tegen Archer en Installé. Volgens de gemeente waren de uitlatingen op Facebook lasterlijk en tastten ze de eer en reputatie aan van zowel de gemeente als haar vertegenwoordigers.

Afgelopen woensdag bevestigde het hof dat er wel degelijk sprake was van aantasting van de integriteit - zowel van de vertegenwoordigers, als van de gemeente. Bovendien hadden de berichten volgens het hof ook een negatieve impact op het vertrouwen van de burgers in de lokale, democratische instellingen.

De gemeente vroeg om een schadevergoeding van 5000 euro, maar dit werd door de rechter verworpen.

'Juridisch vendetta'

Claude Archer stelt dat de gemeente Sint-Pieters-Woluwe bezig is met een ‘juridisch vendetta’ tegen de vereniging. “De juridische procedure is nog lopende, want onze vereniging heeft besloten om in beroep te gaan tegen dit absurde vonnis, waarbij een website wordt verward met reacties op Facebook”, aldus Archer in een mail aan de redactie van BRUZZ. “Ook wij zullen gebruikmaken van ons recht om klacht in te dienen wegens smaad, tegen de gemeente Sint-Pieters-Woluwe en haar burgemeester.”

De voorzitter van de vzw zegt in beroep te gaan "omdat we willen dat bekend raakt dat er asbest en problemen met brandveiligheid zijn in de gemeentelijke scholen". Archer wil in beroep ook het geweld aanklagen dat hem zou zijn aangedaan tijdens een arrestatie in 2018.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sint-Pieters-Woluwe , Politiek , claude archer , Transparancia

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni