Jan Bucquoy (links, met banaan) en Claude Archer (rechts, met banaan) net als Constance Adonis van DierAnimal slaagden er niet in om hun lijsten in te dienen.

DierAnimal en Transparency uitgesloten van verkiezingen: 'Een schande'

CD, JP
© BRUZZ
18/04/2024

Kleine of nieuwe partijen moeten 500 handtekeningen verzamelen als ze een lijst willen indienen voor de gewestverkiezingen in Brussel. Ofwel moeten ze de steun krijgen van een aftredend parlementslid. De Brusselse partijen Transparency en DierAnimal vielen beide buiten de boot en bundelen nu hun krachten. "Dit is een schande."

Burgerbeweging Transparencia lanceerde haar eigen partij voor de regionale verkiezingen in Brussel. Om bij de gewestverkiezingen als partij te kunnen opkomen, zijn ofwel 500 handtekeningen nodig van Brusselaars met een Nederlandstalige identiteitskaart, ofwel één handtekening van een aftredend parlementslid uit de Nederlandstalige taalgroep.

Transparency kon aan geen van beide vereisten voldoen. Lijsttrekker Archer noemt de gang van zaken "schandalig". "Het is bijna onmogelijk om 500 handtekeningen van Brusselaars met een Nederlandstalige identiteitskaart te verzamelen. Daardoor beslissen de huidige partijen wie naar de verkiezingen kan gaan. Dat is een systeem zoals in het Rusland van Poetin", aldus Archer.

Lees verder onder het interview met Constance Adonis, lijsttrekker van de partij DierAnimal.

Lijsttrekker van DierAnimal, Constance Adonis, licht toe waarom het systeem volgens haar niet deugt.

Ook DierAnimal kan niet deelnemen aan de verkiezingen. "Het is een trieste dag voor ons. We hebben van geen enkel Nederlandstalig aftredend parlementslid een handtekening ontvangen. En we konden ook geen 500 handtekeningen halen. Dat is geen enkele lijst gelukt," zegt lijsttrekker Constance Adonis.

Bugs in het digitale systeem

Volgens haar deugen er meerdere dingen niet aan de manier waarop het systeem is opgezet. Ten eerste is het 'vrijwel onmogelijk' om voldoende handtekeningen te verzamelen aan Nederlanstalige kant. Ook waren er teveel bugs in het digitale systeem waar partijen de handtekeningen indienen.

Tot slot klaagt ze aan dat aftredende parlementsleden hun steun alleen geven aan partijen met tegenoversgestelde visies om zo voor versplintering te zorgen in het politieke landschap. Denk aan Viva Palestina van Dyab Abou Jahjah, die een handtekening kreeg van Khadija Zamouri, iets waarvoor ze van de Franstalige liberalen en haar eigen partijtop veel kritiek kreeg.

De Brusselse lijst van Voor U kon dan weer rekenen op een handtekening van een Brussels parlementslid van Groen.

"We gaan bekijken welke gerechtelijke stappen we kunnen nemen," zegt Adonis dan ook.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , claude archer , Transparency , DierAnimal , Jan Bucquoy , Gewestverkiezingen 2024: Brussels Parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni