Stembureau 75, verkiezingen 26 mei 2019

| Een Brussels stembureau (archiefbeeld verkiezingen 2019)

Transparency en DierAnimal moeten nog knokken voor deelname aan verkiezingen

JB
© BRUZZ
11/04/2024
Updated: 12/04/2024 22.41u

Op twee dagen van de deadline hebben de partijen Transparency en DierAnimal nog altijd niet voldoende handtekeningen verzameld om een lijst te kunnen indienen voor de Brusselse gewestverkiezingen. Voor U, Team Ahidar, Volt en Viva Palestina kunnen dankzij een handtekening van een aftredend parlementslid wel al deelnemen. Volt haalde donderdagavond nog de verlossende parlementaire handtekening binnen dankzij Groen.

Zaterdag moeten alle kieslijsten ingediend zijn bij de FOD Binnenlandse Zaken.

Om bij de gewestverkiezingen aan Nederlandstalige kant als partij op te kunnen komen, zijn ofwel 500 handtekeningen nodig van Brusselaars met een Nederlandstalige identiteitskaart, ofwel één handtekening van een aftredend parlementslid uit de Nederlandstalige taalgroep.

‘Geen gekken’

Voor twee kleine partijen loopt dat proces – met de meet in zicht – bijzonder stroef.

Volt, de partij die van Europese samenwerking haar speerpunt maakt, liet donderdag eerst nog weten dat het "de goede kant opgaat" met het aantal vereiste handtekeningen te strikken. 's Avonds bleek dat de partij met Nederlandstalig lijsttrekker voor het Brussels parlement Hans Van Gaever die burgerhandtekeningen niet meer nodig heeft: Soetkin Hoessen (Groen) schiet Volt te hulp.

"Hoe meer democratie hoe beter. We zijn voor een zo groot mogelijk democratisch speelveld," vertelt Hoessen aan BRUZZ. "Ik kan maar één handtekening geven en Volt heeft dat vriendelijk én als eerste gevraagd," voegt ze er nog aan toe.

Tegelijkertijd moeten andere partijen er nog alles aan doen om aan de gevraagde handtekeningen te geraken, zoals DierAnimal. Bij Nederlandstalige Brusselse parlementsleden vangt de dierenpartij immers bot.

“Er zit van alles scheef aan dit systeem”, zucht Constance Adonis, die de Vlaams-Brabantse lijst van DierAnimal trekt. Vorige zaterdag hadden ze nog ruim 400 handtekeningen nodig. Hoeveel dat er nu zijn, wil ze niet kwijt.

“Het is ondemocratisch. Het is jammer dat die beide voorwaarden met veel hindernissen gepaard gaan. Zo hebben veel Nederlandstalige Brusselaars een Franstalige identiteitskaart en kunnen ze ons dus niet steunen", aldus Adonis.

"Wij zijn geen gekken die gisteren een partij hebben opgericht. Daarbij lijkt het alsof de Brusselse Nederlandstalige parlementsleden geen dierenactivist of klokkenluider in het parlement willen.”

"Het lijkt alsof de Brusselse Nederlandstalige parlementsleden geen dierenactivist of klokkenluider in het parlement willen"

Constance Adonis

DierAnimal

Hoofdkwartier

Die klokkenluider heet Claude Archer, de ex-ambtenaar die met zijn partij Transparency de stap naar het Brussels parlement waagt, met een Franstalige en Nederlandstalige lijst. Als hij tenminste op tijd de vereiste handtekeningen weet te sprokkelen.

“Gisteren zijn we nog krabbels gaan ronselen in het centrum van Brussel, nu hebben we er nog tachtig nodig”, aldus Archer, die van plan is om de Nederlandstalige lijst te trekken. “Maar we hopen toch nog een parlementslid te kunnen overtuigen, daarvoor staan we in contact met Groen."

Samen met DierAnimal trok Archer deze namiddag zelfs naar het hoofdkwartier van Groen in de hoop hun Brusselse parlementsleden over de streep te trekken. Die actie heeft voorlopig nog geen zoden aan de dijk gebracht.

Even leek het trouwens alsof Transparency die parlementaire handtekening gevonden had, maar dat was zonder de complexe Belgische regelgeving gerekend. “We hadden de steun van Jan Busselen van PVDA/PTB”, legt Archer uit. “Maar blijkbaar beschouwt de overheid PVDA/PTB in Brussel niet als één, maar twee partijen.”

Bijgevolg moest Busselen zijn handtekening aan zijn eigen partij geven om zelf te kunnen opkomen met de marxistische partij, want hij is het enige Nederlandstalige Brussels parlementslid voor PVDA/PTB.

Steun van Groen en Open VLD

Voor U, de nieuwe partij van Els Ampe, wist haar kieslijst voor het Brussels en Vlaams parlement met de steun van Groen in te dienen. Aftredend parlementslid Arnaud Verstraete zou daarvoor gezorgd hebben.

“Ook federaal heeft een volksvertegenwoordiger ons uit de nood geholpen, maar voor dat niveau hebben we ook de nodige handtekeningen gehaald”, zegt Jan Wostyn, Brussels Voor U-lijsttrekker voor het Vlaams parlement. De partij zoekt wel nog enkele gezichten om de lijsten her en der op te vullen. “Maar dat zal geen probleem vormen.”

Verkiezingen 2024: Fouad Ahidar (Team Fouad Ahidar)

| Fouad Ahidar (Team Fouad Ahidar) is ambitieus. "We mikken op twee, misschien drie zetels. In dat geval wil ik wegen op de onderhandelingen en in een regering stappen", zei hij eerder.

Een gelijkaardig geluid klinkt bij Team Fouad Ahidar. Door de handtekening van Ahidar zelf kan zijn gloednieuwe partij haar Brusselse en Vlaamse lijsten naar de stembus sturen. “Voor de federale lijst hebben we ook de nodige handtekeningen verzameld. Gisteren hebben we de bevestiging gekregen dat alles in orde is”, zegt Ahidar.

De hulp van Khadija Zamouri

De Viva Palestina-lijst van activist Dyab Abou Jahjah kreeg dan weer steun van aftredend Brussels parlementslid Khadija Zamouri (Open Vld), een handtekening die niet geruisloos passeerde. Vooral bij de Franstalige liberalen zette de hulp van Zamouri kwaad bloed.

“Ik zal de lijst zelf trekken, geruggensteund door sterke mensen”, verklaart Abou Jahjah aan BRUZZ. “Maar er lopen nog gesprekken met potentiële kandidaten, we werken nog aan de samenstelling van de lijst.”

Viva Palestina komt enkel aan Nederlandstalige kant op voor het Brussels parlement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , Politiek , Transparency , Volt , DierAnimal , Jan Wostyn , Dyab Abou Jahjah , Fouad Ahidar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni