Transparency lanceert felle campagne tegen Open VLD, Groen en N-VA

© BRUZZ
10/04/2024

Tegen zaterdag moeten nieuwe partijen in het bezit zijn van voldoende handtekeningen of het fiat hebben van een aftredend parlementslid om een lijst in te dienen voor de komende verkiezingen. Beide lijken Transparency, de nieuwe partij van Claude Archer, niet te zullen lukken. Met Poetin-posters en beschuldigingen van geheim akkoorden gaat hij nu vol in de aanval tegen de 'ondemocratische praktijken' van de gevestigde partijen.

In maart lanceerde burgerbeweging Transparencia haar eigen partij die zowel Nederlandstalige als Franstalige kant lijsten wil indienen voor de regionale verkiezingen in Brussel. Om dat te kunnen doen moeten ze per lijst 500 handtekeningen inzamelen wat aan Nederlandstalige zijde, met nog 100 exemplaren tekort op twee dagen voor de deadline, niet lijkt te zullen lukken.

Transparencia koos dan maar voor plan b: een handtekening bekomen van een aftredend Nederlandstalig parlementslid waarmee een nieuwe partij rechtstreeks groen licht krijgt. Alleen lijken de parlementsleden zelf niet zo happig om Transparencia uit de nood te helpen.

Rusland

Archer lanceerde daarop de voorbije dagen een felle campagne waarvan vooral Open VLD het slachtoffer werd. Zo verspreidde Transparency posters van minister Sven Gatz en parlementslid Carla Dejonghe op een afbeelding naast Poetin. “De huidige partijen die beslissen wie recht heeft om naar de verkiezingen te gaan: dat is zoals in Rusland waar Poetin aan de touwtje trekt”, klinkt het.

BRUZZ kon de geviseerde politici niet bereiken voor een reactie.

Daarnaast beschuldigt Archer Groen en de N-VA ervan een akkoord te hebben om de kleine partijen te blokkeren.

In een reactie laat Groen weten “meer aanvragen gekregen te hebben dan dat er handtekeningen beschikbaar zijn. Verschillende initiatieven kunnen wel op onze handtekening rekenen. We betreuren dus de onjuiste weergave van de feiten door Transparencia.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni