| Claude Archer, voorzitter van Transparencia.

Voorzitter Transparencia even in de cel

BVR
© BRUZZ
11/10/2018
Updated: 11/10/2018 16.44u

De burgerbeweging Transparencia wil dat meer Brusselse gemeenten een lijst met asbesthoudende gebouwen openbaar maken. Voorzitter Claude Archer doet dat met zoveel vuur dat hij enkele uren achter de tralies belandde. De zaak staat op de agenda van het volgende politiecollege.

In het Brussels gewest publiceren alleen Etterbeek en Elsene een lijst met gemeentegebouwen (scholen, administratie, sociale woningen,…) waar er zich asbest bevindt.

De burgemeesters van de andere gemeenten doen dat liever niet, om geen angst en terreur te zaaien. “Er werd vroeger overal asbest gebruikt, maar het is driehonderd procent zeker dat er geen gevaar is voor de gezondheid”, zegt burgemeester Benoît Cerexhe (CDH) aan BRUZZ. “Ik zie dan ook niet in waarom we een inventaris moeten plaatsen op onze website.”

Aandringen

Maar daar gaat Claude Archer van Transparencia niet mee akkoord. Hij pleit al twee jaar voor de publicatie van zo’n lijst. Daarom stapte hij op 25 september onuitgenodigd het bureau van het hoofd van de preventiedienst van Sint-Pieters-Woluwe binnen.

"Hij wilde niet weggaan, ook al sloot het gemeentehuis de deuren."

Benoît Cerehxhe, CDH- burgemeester Sint-Pieters-Woluwe

Volgens Archer ging het om een rustig gesprek, maar bij de gemeente klinkt het dat de Transparencia-voorman het bureau niet wilde verlaten zonder documenten. “We willen die wel geven, maar enkel na afspraak. Dat wilde hij niet en we zagen dan ook geen andere mogelijkheid dan de politie erbij te halen, zeker omdat het gemeentehuis de deuren sloot en hij daar nog altijd zat”, aldus burgemeester Cerexhe, die ervan overtuigd is dat Archer eropuit was om te provoceren.

Waarop Archer klacht wilde voor machtsmisbruik van de burgemeester. Maar ook bij het politiecommissariaat ving hij bot. “De commissaris weigerde mijn klacht te aanvaarden, waarna een geanimeerd gesprek volgde, waarbij ik beleefd en rustig bleef”, zegt hij. “Toch zag een agent het nodig me tegen de muur en de grond te drukken, waarop ik uiteindelijk drie uur achter de tralies verdween.”

"De commissaris weigerde mijn klacht. Waarna een agent het nodig vond me tegen de vloer te drukken."

Claude Archer, voorzitter van Transparencia

Archer ging naar het ziekenhuis om zijn (oppervlakkige) blessures te laten vaststellen, en dient nu klacht in tegen de gewelddadige arrestatie bij Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf (MR), die tijdelijk aan het hoofd van de betrokken politiezone Montgomery staat.

“Ik wil m’n identiteitskaart terug, ik wil de video van de arrestatie zien, ik wil weten wat mij ten laste gelegd word, en ik wil nog altijd klacht indienen tegen burgemeester Cerexhe”, aldus Archer.

Intern onderzoek

Burgemeester De Wolf laat weten dat hij de klacht goed ontvangen heeft, en het op de agenda van het volgende politiecollege staat. "Om, mits toestemming van het politiecollege, met een intern onderzoek te beginnen."

Onze redactie contacteerde de politie om die versie van de feiten te kennen. Maar die zegt dat het nu om een gerechtelijk dossier gaat, en alleen het parket nog toelichting kan geven. Volgens het parket ging het dan weer om een louter administratieve aanhouding, omwille van weerspannigheid. "Voor meer info, wendt u tot de lokale politie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Politiek , Transparantie , burgerbeweging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni