20230621 1850 Verkiezingen Franstalig Françoise De Smedt PTB bewerkt 2

| Françoise De Smedt (PTB/PVDA).

PVDA: ‘Brusselse regering gaf al minstens 263 miljoen uit aan consultancybureaus’

KVDP
© BRUZZ
21/12/2023

Volgens de PVDA hebben de Brusselse gewestelijke overheidsinstanties in de periode 2018-2023 meer dan 263 miljoen euro uitgegeven aan consultancybureaus. De partij vraagt meer transparantie. “Terwijl onze regering 150 miljoen euro bespaart op de openbare diensten, worden miljoenen euro’s verspild aan externe consultancy.”

Vorige week berichtte La Libre Belgique dat de Brusselse gewestelijke overheidsdiensten meer dan 100 miljoen euro hebben uitgegeven aan audits en adviezen tussen 2018 en 2022. Volgens PVDA is dat maar het topje van de ijsberg. "De werkelijke uitgaven liggen aanzienlijk hoger,” zegt fractieleider in het Brussels parlement Françoise De Smedt. Haar partij stelde daar verschillende vragen over in het Brusselse halfrond.

Volgens de PVDA blijkt daaruit dat de regering tussen 2018 en dit jaar minstens 263,7 miljoen euro heeft uitgegeven aan consultancybureaus. “Elke Van den Brandt heeft voor de MIVB maar liefst 144 miljoen uitgegeven aan consultants. Sven Gatz betaalde al 16 miljoen aan Deloitte om de kilometerheffing voor te bereiden,” aldus De Smedt. “We weten dat Deloitte meer dan 93 miljoen euro heeft ontvangen van de Brusselse regering tussen 2018 en 2023. Maar het blijft moeilijk om het totale bedrag te traceren.”

Transparantie

De PVDA stelt dat er in het algemeen een gebrek aan transparantie is. Zo zou de informatie op de website openbudgets.brussels, die de burger meer transparantie moet bieden, onvolledig zijn. “We hebben gemerkt dat bepaalde grote bedragen op de Nederlandstalige pagina van de site niet werden weergegeven op de Franstalige versie. In één geval ging het om 16 miljoen euro.”

De Smedt vindt dat de Brusselse regering artikel 6 van de wet op de openbaarheid van bestuur in de Brusselse instellingen onvoldoende naleeft. "We vragen duidelijkheid. We willen de echte totaalbedragen kennen. Terwijl de Brusselse regering 150 miljoen euro bespaart, aarzelt ze niet om honderden miljoenen euro's aan consultancy te spenderen.”

“De besparingsregering verergert de crisis voor de Brusselaars, en hun bezuinigingen op openbare diensten zal onze regering méér afhankelijk maken van externe consultants. Dit moet stoppen,” aldus De Smedt nog. “Er zijn veel competente ambtenaren in de openbare diensten. We moeten hén het werk laten doen en stoppen met dure privéconsultants in te schakelen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Transparantie , PVDA , consultancy , Brusselse regering

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni