20240410 1885 RAPPORT Gatz 2

Belga

| Sven Gatz

Kritiek op Votebrussels.be, de 'stemtest' van Open VLD

Emmanuel Vanbrussel
© BRUZZ
27/05/2024

Open VLD Brussel lanceert op sociale media een objectief ogende stemtest via de website Votebrussels.be. Maar het is wel degelijk de bedoeling om vooral de eigen standpunten onder de aandacht te brengen, zegt initiatiefnemer Sven Gatz.

"Hoe noemen jullie dit? Verkiezingsmanipulatie, misleiding of bedrog?", zo vraagt Benjamin Dalle, CD&V-lijsttrekker voor het Brussels Gewest, aan zijn collega-lijsttrekker Sven Gatz van Open VLD op X. Dalle vindt het niet kunnen dat de door de liberale partij gesponsorde 'stemtest' als een objectieve test voorgesteld wordt.

Ook de domeinnaam Votebrussels.be doet neutraliteit vermoeden. Op de website zelf kun je nergens uit afleiden dat het om een stemtest betaald door Open VLD Brussel gaat. Er wordt kortweg niet vermeld wie de initiatiefnemer is.

Het internetadres werd op 23 april geregistreerd door het creative consultancy-bureau Gaga uit Londerzeel, de communicatiepartner van Open VLD Brussel. Zaakvoerder Jori Aerden verwijst door naar Gatz voor meer uitleg. "Ik wijs er wél op dat de advertenties duidelijk vermelden van wie de boodschap uitgaat", wil hij nog kwijt.

Knipoog

"Het is meer de bedoeling om ons eigen programma onder de aandacht te brengen dan een echte stemtest te organiseren", zegt Gatz zonder omwegen. "En dat zie je ook wel als je de vragen gaat invullen."

Maar is de vorm dan toch niet wat misleidend? "De meeste mensen hebben wel door dat het een knipoog is", antwoordt de liberaal. "Ze gaan wel weten waar de klepel hangt. De stellingen die we voorleggen, zijn ook niet controversieel."

De kritiek van Dalle deert hem alvast niet. "Ik bedank Benjamin Dalle voor de extra publiciteit."

Doorzichtig genoeg?

Dalle is niet de enige die de wenkbrauwen fronst. Volgens politicoloog Dave Sinardet (VUB/Saint Louis) zijn er toch vragen te stellen bij het verpakken van politieke reclameboodschappen in het format van een stemtest.

"De vragen zijn niet neutraal geformuleerd zoals bij een echte stemtest. Dit is dus helemaal niet wetenschappelijk. Je kan het zien als een speelse manier om campagne te voeren, maar je kan je daarbij ook afvragen of het opzet wel doorzichtig genoeg is. Is het wel duidelijk voor de mensen dat het om een propaganda-initiatief gaat?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Sven Gatz , open VLD Brussel , Benjamin Dalle , VoteBrussels

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni