À la carte met Daniël Buyle: 'Groen werkt aan coalitie met N-VA, CD&V en Vooruit'

© BRUZZ
20/06/2024

Groen tast momenteel een meerderheid af met de drie partijen die ook in Vlaanderen rond de tafel zitten: N-VA, CD&V en Vooruit.brussels. Dat zegt eregriffier Daniël Buyle van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in À la carte en heeft hij uit goede bron. "Het voordeel is dat het VGC-college en de Vlaamse regering dan voor het eerst symmetrisch samengesteld zouden zijn, wat het ook makkelijker maakt subsidies te verdelen en het beleid op elkaar af te stemmen."

Ander voordeel is dat Groen in Vooruit.brussels een partner kan vinden die in de Brusselse regering linkse standpunten aankaart. In dat geval zouden voorts N-VA en CD&V een associatie vormen en de mandaten onder elkaar verdelen.

In Nederlandstalig Brussel is Groen de grootste en dus aan zet. "Meteen na de verkiezingen leek ook Team Fouad Ahidar 'incontournable' voor een meerderheid", aldus Buyle, "maar sindsdien hebben onder andere MR-lijsttrekker (en de vermoedelijke nieuwe minister-president) David Leisterh en N-VA een duidelijk veto tegen Ahidar uitgesproken."

Wetende dat ook een coalitie met Vlaams Belang en PVDA onaanvaardbaar is, houdt Buyle praktisch maar twee "politiek haalbare" mogelijkheden over. De andere is die waarbij Groen samen zou gaan met Open VLD, Vooruit.brussels en CD&V.

In Franstalig Brussel lijkt de knoop zo mogelijk nog lastiger te ontwarren. Anders dan in Wallonië en de Franse gemeenschap volstaan MR en Les Engagés hier niet voor een meerderheid. "Maar het is zeer de vraag is of de PS de verantwoordelijkheid zal willen opnemen voor de zware besparingen die de volgende regeringen zullen moeten doorvoeren."

"Als de Franstalige socialisten in Brussel mee zouden regeren, zullen ze de hete adem voelen van PTB en Fouad Ahidar. Die twee staan klaar bovendien klaar om ook tijdens gemeenteraadsverkiezingen door te breken."

Tachtigduizend Brusselaars hebben voor Nederlandstalige partijen gestemd, tienduizend meer dan vorige keer en dat was al een historisch record. Buyle is daar zeer optimistisch over en beschouwt die hausse als het resultaat van de jarenlange investeringen van Vlaanderen en de VGC in Brussel, "waarvan wij nu voor het eerst de vruchten plukken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: À la carte , Brussel kiest: Brussels parlement , Daniël Buyle , regeringsvorming , coalitie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni