François De Smet en Olivier Maingain (Défi)

| François De Smet en Olivier Maingain (Défi.)

Maingain komt met nieuw bezwarend materiaal over kabinetschef Défi-voorzitter

SVG
© BRUZZ
24/03/2024

Olivier Maingain geeft zijn strijd tegen Défi-voorzitter François De Smet niet op. De burgemeester en ex-Défi-voorzitter komt met nieuw bezwarend materiaal waaruit zou moeten blijken dat kabinetschef Abdullah Mohammad in het verleden meer antisemitische uitspraken heeft gedaan dan aanvankelijk gedacht. Mohammad zegt dat het om oude Facebook-posts gaat die uit de context zijn gehaald.

Maingain eist al langer het ontslag van Abdullah Mohammad als kabinetschef van François De Smet naar aanleiding van een hertelling van de stemmen.

Hij komt nu in La Dernière Heure met nog meer bezwarend materiaal over de kabinetschef, die eerder al onder vuur lag voor vermeende antisemitische uitspraken.

Het gaat om een tiental Facebookposts en -memes. Daarin wordt onder meer een bankautomaat vergeleken met de klaagmuur in Jeruzalem. Bij een foto van kinderen met een kippa die wapens in handen hebben schrijft hij: “een oorlog van ayatollahs met een tulband tegen ayatollahs met pijpenkrullen?” of nog“kosher wapens?”

Bij een bericht over zetelwinst van extreem-rechts in Griekenland schrijft hij: "Eindelijk goed nieuws in deze wereld van softies."

En wanneer Nikos Michaloliakos, leider van een Griekse neonazipartij Gouden Dagenraad beweert dat de gaskamers niet hebben bestaan, deelt Mohammad die link en schrijft erbij: “En het is een wiskundige die het zegt! Natuurlijk heeft die nazi gelijk.”

Volgens Maingain bewijst dit dat zijn antisemitische uitspraken geen alleenstaand geval waren, maar repetitief. “Als de man niet ontslagen wordt, zal dit Défi in een grote crisis storten,” zegt Maingain aan La Dernière Heure. De ex-Défi-voorzitter wil ook een petitie te starten om het ontslag te vragen van Mohammad.

'Sarcastisch bedoeld'

Abdullah Mohammad ontkent de posts niet maar zegt dat die van dertien jaar geleden dateren, dat ze uit de context zijn gehaald, en sarcastisch bedoeld waren. “De posts hebben bestaan, dat ontken ik niet, maar ik heb ze in die periode ook weggehaald omdat ze niet overeenkwamen met wat ik zelf dacht,” verdedigt Mohammad zich. “Iedereen die me kent weet dat. Ik ben noch een racist, noch een antisemiet en ik doe geen haatuitspraken.”

De lijstvorming bezorgt de partij Défi al enkele weken serieuze kopzorgen. Tal van Défikopstukken hebben zich teruggetrokken, waaronder Maingain zelf, oud-minister Didier Gosuin en recent nog parlementslid Michael Vossaert.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni