1877 GESPREK Maingain Olivier 3

| Olivier Maingain

Maingain raakt steeds meer geïsoleerd bij DéFI

Emmanuel Vanbrussel
23/02/2024

In het koningsdrama bij DéFI roept een groep verkozenen, waaronder zwaargewicht Bernard Clerfayt, voormalig boegbeeld Olivier Maingain op om zijn strijd met partijbaas François De Smet te staken.

Donderdag 7 maart staat met rood aangekruist in de agenda's bij DéFI, want dan zullen de ruim 400 leden van de partijraad voor het eerst weer bijeenkomen sinds de open oorlog tussen voormalig boegbeeld Olivier Maingain, de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, en partijvoorzitter François De Smet.

Ter herinnering: oud-voorzitter Maingain trommelde eerder deze week de pers bijeen om Abdullah Mohammad, de kabinetschef van De Smet, te beschuldigen van fraude bij de interne stemming over de lijstvorming voor het Brussels Parlement. Maar volgens De Smet was er geen sprake van kwaad opzet en ging het louter om een "materiële fout".

De zaak ontaardde in een openlijke ruzie tussen Maingain en De Smet, nochtans zijn voormalige poulain en ook zijn opvolger als voorzitter. Maingain kwam daarna met een tweede torpedo en beschuldigde Mohammad ook van antisemitisme, met een oude discussie op sociale media uit 2012 als bewijsmateriaal.

'Staak de broederstrijd'

Tien toppers bij Défi wachten de algemene vergadering van 7 maart niet af en kiezen in een gezamenlijke brief de kant van partijvoorzitter De Smet. Daarmee komt Maingain, een jaar of vijf geleden nog de populairste politicus in het Brussels gewest, in een lastig parket te zitten.

Het initiatief zou komen van Cécile Dodogne, waarnemend burgemeester van Schaarbeek. Maar wat vooral opvalt, is dat Bernard Clerfayt, Brussels minister van Werk, de eerste ondertekenaar is van de brief.

De tien roepen op om "de broederstrijd te staken en terug aan te knopen met dialoog". Ze bevestigen de versie van De Smet - "De fout is menselijk en kan helaas insluipen in een goed geoliede procedure" - en hebben voor Maingain, die niet bij naam genoemd wordt, zowel kritiek als zalvende taal.

"Waarom een frontale aanval op degenen die zich dagelijks inzetten om onze partij en haar interne democratie zo goed mogelijk te laten functioneren?", staat te lezen. Maar ook: "Als een onmisbare figuur in onze partij, een briljante en visionaire geest, zijn we ervan overtuigd dat hij (Maingain, red.) zal instemmen om terug te keren naar een constructief gesprek met de leden van de partijraad."

Of er op 7 maart opnieuw gestemd zal worden over de Brusselse lijst, is nog lang niet zeker. Een ander scenario is dat de algemene vergadering per stemming zal oordelen dat zoiets niet nodig is. Wel moet in elk geval de Europese lijst nog worden goedgekeurd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni