Groen viert de resultaten van de verkiezingen op 9 juni 2024 in The Claridge in Sint-Joost-ten-Node.

Belgaimage

| Groen viert de resultaten van de verkiezingen op 9 juni 2024 in The Claridge in Sint-Joost-ten-Node.

Opluchting bij Groen, donderwolken boven Ecolo: ‘Wij zijn er voor u’

JB
© BRUZZ
09/06/2024

Bij de groene familie kan het beeld niet diffuser zijn: een klinkende overwinning voor Elke Van den Brandt in Brussel gaat gepaard met verlies op federaal en Vlaams niveau. Tegelijkertijd stort Ecolo helemaal in.

Uitgerekend in de zaal waar twee maanden geleden een conservatieve en extreemrechtse top gehouden werd, streken vanavond de groene partijen neer om de verkiezingsresultaten te volgen. Claridge in Sint-Joost-ten-Node werd het decor van een ecologische familie die vooral klappen moest incasseren, maar toch uitbundig mocht vieren.

Elke Van den Brandt kroonde zich tot grote triomfator, ondanks luide weerstand bij Brusselaars en zelfs tegenstand uit de eigen Brusselse regering omwille van haar doortastend mobiliteits- en leefbaarheidsbeleid. Groen gaat vooruit, scoort 25 procent in de Nederlandstalige taalgroep, en blijft vier zetels tellen in het Brussels parlement.

“Dit is een duidelijk mandaat om Brussel te blijven veranderen en de stad groener, gezonder en verkeersveiliger te maken”, zei de lijsttrekker.

lees verder onder de foto

Verkiezingen 9 juni 2024: Groen in The Claridge met Nadia Naji en Elke Van den Brandt.

Emiel Viellefont EMVLSTUDIO

| Verkiezingen 9 juni 2024: Groen in The Claridge met Nadia Naji en Elke Van den Brandt.

‘Gewelddadige campagne’

Zondagavond hingen er een tijdlang nochtans vooral groene donderwolken boven Sint-Joost. Al snel werd duidelijk dat Ecolo aan Franstalige kant op elk niveau de grote verliezer is van de verkiezingen. In het Brussels parlement leveren de Franstalige groenen de helft van hun zetels in. In Wallonië is het verlies vergelijkbaar, in de Kamer zelfs nog sterker.

“Er is een gewelddadige campagne tegen ons gevoerd”, luidde de reactie van Ecolo-covoorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane. Zij namen als eersten het woord voor een teleurgestelde aanhang, waar de ontreddering van de gezichten af te lezen viel. “Klimaat was nauwelijks zichtbaar in de campagne en onze politieke concurrenten hebben een karikatuur gemaakt van de groenen”, aldus de Franstalige groenen.

Burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis had het over “Ecolo-bashing”. “We zijn zelfs door onze eigen coalitiegenoten aangevallen.” Dat Groen groeit in Brussel, noemde hij “een lichtpunt”.

"Aan wie zich afvraagt of er na vandaag nog wel een plek is voor hen in ons land, en wie zich alleen voelt in hun vel, kleur, gender of seksuele oriëntatie: Groen is er voor u."

Nadia Naji

Groen aan zet

Elke, Elke, Elke.’ Het groene resultaat aan Nederlandstalige kant was hét moment van uitbundigheid tijdens de speech van covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout en kopstuk Petra De Sutter.

“Dankzij onze minister herademde Brussel de voorbije jaren”, zei Naji. “We zorgden voor gezondere lucht, meer groen, meer en beter openbaar vervoer, meer en veiligere fietspaden. Daar hebben de Brusselse kiezers Groen voor beloond. In Brussel leiden we de onderhandelingen en vormen we zo snel mogelijk een nieuwe regering”, beloofde Naji.

Die coalitievorming ging ook over de tongen bij de groene achterban. Aan Nederlandstalige kant is Groen aan zet voor de vorming van de volgende regering. “We hebben de sleutels in handen, maar moeten met een heleboel anti-Good Move-krachten aan tafel gaan zitten”, klinkt het bij een groene militant.

Over het succes in Brussel zijn de militanten niet verbaasd. “Wij plukken de vruchten van de Nederlandstaligen die er bewust voor kiezen om in een stad te gaan wonen die ze leefbaarder willen zien”, zegt Kris Vanslambrouck, schepen in Vorst. “Toegegeven, we vormen een beetje een groene oase, maar bij die mensen scoren we. Bij het Franstalige publiek ligt mobiliteit een pak gevoeliger, en dat heeft Ecolo gevoeld.”

Alle resultaten

Bekijk de verkiezingsuitslagen uit het Brussels parlement, het Vlaams Parlement en de Kamer.

‘Gelukkig werd extreemrechts niet de grootste’

In Vlaanderen zit Groen net als Ecolo in de hoek waar de klappen vallen. Federaal klokt Groen af op een verlies van twee zetels, in het Vlaams parlement levert de partij er vijf in. Toch bleven de groene kopstukken positief: in een aantal steden waar de ecologisten aan de knoppen zitten, wordt de partij beloond. “En in het algemeen gaan we minder achteruit dan voorspeld”, klonk het.

“Onze democratie is meer dan de winst van rechts en de extremen”, reageerde Nadia Naji. “Aan wie zich afvraagt of er na vandaag nog wel een plek is voor hen in ons land, en wie zich alleen voelt in hun vel, kleur, gender of seksuele oriëntatie: Groen is er voor u. Gelukkig werd extreemrechts niet de grootste vandaag.”

Verkiezingen 9 juni 2024: Groen The Claridge.

Emiel Viellefont/EMVLSTUDIO

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Brussel kiest: Vlaams Parlement , Brussel kiest: Kamer , Groen , Nadia Naji , Elke Van den Brandt , tinne van der straeten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni