Brussels parlement is geïnstalleerd: ruim 48 procent vrouwen in het halfrond

BVR
© BRUZZ
25/06/2024
Updated: 25/06/2024 18.47u

Het nieuwe Brusselse parlement telt 43 vrouwen, vier meer dan in 2019. Deze dinsdagnamiddag legden bijna alle parlementsleden de eed af, uitgezonderd Hadja Lahbib (MR) en Nawal Ben Hamou (PS).

Het aantal vrouwen in het Brussels parlement steeg van 43,8 naar 48,3 procent. Het Waals Parlement doet het nog iets beter, weet Le Soir. Daar is 49,3 procent van de parlementsleden vrouw. In het Vlaams Parlement daalt het aantal vrouwen juist met vier, volgens een telling van Het Nieuwsblad, waardoor daar 43,5 procent van de parlementsleden vrouw is.

Groen, Ecolo en PTB hebben meer vrouwen dan mannen in de rangen in het Brussels parlement. Voor Vlaams Belang, Open VLD, Vooruit, N-VA, Défi, MR en Les Engagés zetelen evenveel vrouwen als mannen.

PS is de meest mannelijke partij, eenmanspartijen zoals CD&V en PVDA niet meegerekend. Team Fouad Anhidar heeft twee mannelijke en één vrouwelijke verkozene.

Eedaflegging

Dinsdagnamiddag legden bijna alle parlementsleden de eed af. Dat deden ze nadat de geloofsbrieven van de parlementsleden onderzocht werden en nadat de kiescommissie was nagegaan of de verkiezingen geldig waren.

Enkel minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR), die nog op missie is, en huidig Brussels staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS), die omwille van persoonlijke redenen niet aanwezig was, deden dat nog niet. Zij leggen, samen met hun (tijdelijke) opvolgers, woensdag om 10.30 uur de eed af.

24 jaar

De zitting werd voorgezeten door de 67-jarige Bertin Mampaka Mankamba (MR) als oudste onder de verkozenen. Hij werd bijgestaan door de jongste volksvertegenwoordigers van elke taalgroep.

Het jongste verkozen lid in de Franse taalgroep is de 24-jarige Mehdi Talbi van PTB. Het jongste verkozen lid in de Nederlandse taalgroep is de 29-jarige Imane Belguenani van Open VLD. Volgens Le Soir is de gemiddelde leeftijd in het Brussels parlement nu 46 jaar. Dat is een jaartje meer dan de gemiddelde leeftijd in de vorige zittingsperiode.

Opvolgers

De eedaflegging werd meteen gevolgd door enkele wissels, want de aftredende ministers blijven nog even op post tot er een nieuwe regering is samengesteld.

Voor Groen kwam Stijn Bex in de plaats van Elke Van den Brandt. Voor Open VLD nam Martine Raets de plek in van Sven Gatz, voor Vooruit houdt Ilyas Mouani de stoel warm voor Ans Persoons.

Aan Franstalige kant komen Mustapha Akouz en Cécile Vainsel in de plaats van PS'ers Rudi Vervoort en Nawal Ben Hamou. Voor Ecolo kunnen Farida Tahar en John Pitseys zetelen in de plaats van Alain Maron en Barbara Trachte. Défi tot slot ziet Gisèle Mandaila Malamba in de plaats zetelen van Bernard Clerfayt.

Deze wissels hebben geen impact op de man-vrouw-verhouding.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , nieuwe leden , halfrond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni