Barbara Trachte (Ecolo) in het Brussels Parlement

| Barbara Trachte (Ecolo) tijdens een eerdere eedaflegging in het Brussels Parlement.

Bijna 44 procent vrouwen in nieuw Brussels halfrond

Sara De Sloover
© BRUZZ
27/05/2019

Het nieuwe Brusselse parlement telt net geen 44 procent vrouwen. De vrouwelijke vertegenwoordiging stijgt zo met ongeveer 2 procent ten opzichte van 2014. "De vraag is nu hoeveel vrouwen er in de Brusselse regering zullen zitten", zegt politicologe Karen Celis (VUB).

Het Brusselse halfrond telt voortaan 39 vrouwelijke leden, goed voor 43,8 procent van de volksvertegenwoordigers. “Dit percentage ligt in lijn met de resultaten van de gemeenteraardsverkiezingen, waar 48 procent van de verkozenen vrouwen waren”, zegt professor politicologie Karen Celis (VUB).

Celis voert onderzoek naar de politieke vertegenwoordiging van onder meer vrouwen en etnische minderheden. “Een vertegenwoordiging tussen de 40 en 60 procent wordt algemeen gezien als een gelijke gendervertegenwoordiging. Brussel positioneert zich met dit percentage in het koppeloton op Europees vlak.”

Vijf jaar geleden was het Vlaams parlement met 44,4 procent vrouwen nog goed voor het 'meest vrouwelijke parlement' in Europa.

Nederlandstaligen

Aan Franstalige kant zijn er procentueel meer vrouwen verkozen: 45,83 procent, tegenover 35,29 procent Nederlandstalige vrouwen. Daarbij valt wel op te merken dat er aan Nederlandstalige kant veel minder zitjes te verdelen zijn – 17, tegenover 72 voor de Franstaligen. Daardoor maakt een man meer of minder procentueel meteen een groter verschil. Er zetelen nu zes Nederlandstalige vrouwen in het Brusselse halfrond.

Groen is aan Nederlandstalige kant de meest egalitaire partij, met twee vrouwelijke en twee mannelijke parlementsleden. Bij Open VLD (3 zetels), N-VA (3 zetels) en One.brussels-SP.A (3 zetels) gaat telkens één vrouw zetelen. Agora, Vlaams Belang en PVDA zijn letterlijk eenmanspartijen in het Brussels parlement.

PS minst egalitair

Aan Franstalige kant zijn bij Ecolo (8 op 15 ) en MR (7 op 13) meer vrouwen dan mannen verkozen geraakt.

CDH en PTB hebben evenveel mannelijke als vrouwelijke parlementariërs: drie en vijf van elk, respectievelijk. De enige zetel van DierAnimal gaat naar een Franstalige vrouw. Vier van de tien Défi-parlementsleden zijn vrouwen. De PS daarentegen is het minst egalitair, met 5 op 17 verkozenen.

Regeringsdeelname

“De vraag is nu hoeveel vrouwen er in de Brusselse regering zullen zitten”, concludeert Celis. “Het zou zeer pijnlijk zijn mocht dit hoge percentage vrouwelijke verkozenen zich niet vertalen in een gelijke regeringsdeelname, en daar is bij de Brusselse regering toch nog ruimte tot verbetering."

"Ministers en staatssecretarissen staan immers veel meer in de kijker dan parlementsleden. Als we op de lange termijn af willen van genderquota, dan moet je de vrouwen die mee beslissen veel zichtbaarder maken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , Politiek , Samenleving , vertegenwoordiging vrouwen , Brussels Parlement , Vrouwen , Karen Celis , gelijke vertegenwoordiging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni