PVDA–PTB breidt donkerrode vlek fors uit: ‘Sterk signaal’

Matisse Van der Haegen
© BRUZZ
09/06/2024

Met volgens de laatste tellingen 21 procent van de stemmen en zeker vijftien zetels – maar liefst vier meer dan in 2019 – breiden de PVDA en PTB de donkerrode vlek in het Brussels parlement stevig uit. Een verhaal voor meer koopkracht en steun aan Palestina gaf uiterst links zondag de wind in de zeilen en de partij lokte zo heel wat kiezers weg aan de linkerzijde. “Brussel zit in een sociale crisis, maar politici in hun ivoren toren beseffen dat niet.”

“Pers vanuit heel Europa kijkt vandaag toe en denkt what the fuck gebeurt daar in België,” speechte Peter Mertens, algemeen secretaris van de PVDA, zondag in een tot de nok gevulde Magdalenazaal vlakbij het Centraal Station. “Terwijl heel het continent een ruk naar rechts ziet, gaat een authentieke linkse kracht er hier fors op vooruit.”

Dat gaat zeker op voor Brussel. Waar de PVDA-PTB-militanten rond de namiddag nog erg terughoudend waren en slechts voorzichtig hoopten op winst tegenover vorig jaar, stegen tegen 19 uur de eerste vreugdekreten op. Intussen is duidelijk dat uiterst links in Brussel een flinke winst binnenhaalde.

Met 710 van de 728 bureaus geteld, is al duidelijk dat 7 procent van de kiezers zondag voor PVDA koos in het stemhokje. Een stijging van 2,7 tegenover de vorige verkiezingen. Bij de PTB doen ze het zelfs nog beter met 20,8 procent, een stijging van 7,3 procent, waarmee de partij nu de derde grootste partij is in het Brussels parlement.

45c3eafe-whatsapp-image-2024-06-09-220304.jpg

Koopkracht

“Dat resultaat hebben we vooral te danken aan de arbeiders, jongeren en studenten,” aldus PVDA-lijsttrekker Jan Busselen. “Brussel heeft vandaag gekozen voor betaalbaar wonen, toegankelijke ziekenhuizen en onderwijs dat werkt. Brussel zit in een sociale crisis, maar politici in een ivoren toren die 10.000 euro per maand verdienen beseffen dat niet.”

Vlaams lijsttrekker in Brussel Anna Milojkowic maakt een gelijkaardige analyse. “Het feit dat hét thema van de campagne koopkracht is, speelde erg in ons voordeel volgens mij. Veel mensen kijken daarvoor naar ons, want de ongelijkheid neemt toe. Wij hebben op dat vlak het woonbeleid al op de agenda gezet, maar ook het idee van een miljonairstaks.”

Een ander belangrijk thema waarop extreemlinks zich de voorbije maanden kon profileren is de Gazacrisis, waar de PVDA-PTB zich erg pro-Palestijns opstelde. “Mensen weten dat wij daar al jaren mee bezig zijn. Dat we authentiek zijn,” aldus Milojkowic. Het feit dat een zwart-witte 'arafatsjaal' zondag haast een verplicht uniform lijkt voor PVDA-militanten, onderstreept haar punt.

"Meeregeren wordt moeilijk, maar we stuurden vandaag een sterk signaal"

Jan Busselen

PVDA-lijsttrekker Brussels parlement

Jan Busselen (PVDA)

Regeren

Wat nu dan met de coalitievorming? De vraag zorgt voor de eerste frons op het gezicht van Busselen, die al de hele avond als een superster wordt aangeklampt. “Meeregeren wordt moeilijk, dat signaal hebben we al bij Vooruit en Groen gekregen. We hebben ook een aantal grote breekpunten, zoals een plafonnering van de huurprijzen, knippen in de hoge lonen in de politiek en de consultancykosten, en investeren in Brussel, dat nu veel meer bijdraagt aan de rijkdom van het land dan het opstrijkt via belastingen.”

Wakker lijkt hij er echter niet meteen van te liggen. “We hebben al erg op de thema’s gewogen en duwden de linkse partijen nog verder naar links. Bovendien hebben we vandaag een sterk signaal gestuurd.”

Ook in La Madeleine oordeelt de menigte dat de regeringsvorming een zorg voor later is. Onder de opzwepende beat van Stromaes 'Alors on danse' worden de rode vlaggen opgeborgen en wordt de dansvloer opengebroken.

Alle resultaten

Bekijk de verkiezingsuitslagen uit het Brussels parlement, het Vlaams Parlement en de Kamer.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni