20240328 Regeringsrapport Alain Maron (Ecolo)

| Alain Maron (Ecolo)

Regeringsrapport van Alain Maron (Ecolo): 69/100

© BRUZZ
10/04/2024

In aanloop naar de verkiezingen van 9 juni maakten BRUZZ en BX1 het rapport op van de Brusselse regering. Dit is de beoordeling van Alain Maron (Ecolo).

Bevoegdheden

  • Brusselse regering: minister van Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie, Netheid, Participatieve Democratie, Gezondheid en Sociale Actie.

Alain Maron kreeg als nieuwbakken minister een mand boordevol bevoegdheden. Dat hij door de coronacrisis vooral als gezondheidsminister zou bekend raken, was niet het plan. Maron lag vaak onder vuur, maar verzette wel veel werk.

Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie, Netheid, Participatieve Democratie, Gezondheid en Sociale Actie: het rijtje aan bevoegdheden van Alain Maron is een mondvol.

Bij het brede publiek raakte Maron vooral bekend als gezicht van een Brussel dat moeite had om de pandemie krachtdadig aan te pakken. Net als minister-president Rudi Vervoort lag hij daarbij onder vuur wegens niet zichtbaar genoeg. Toch bleven de groene minister en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) manieren zoeken om de diverse Brusselse bevolking te bereiken. Of Brussel het echt zo veel beter had kunnen doen, blijft vandaag een open vraag.

"Covidminister tegen wil en dank"

Maron trok zich ook de dakloosheid aan, waarbij het budget voor huisvesting (Housing First) bijvoorbeeld verdubbelde. Onder zijn beleid maakte het Gewest verder een begin met gebruikersruimtes voor druggebruikers.

De covidcrisis toonde meteen hoe belangrijk groene ruimtes zijn voor de stadsbewoner. Extra parken kwamen er deze legislatuur maar mondjesmaat bij, maar de groenen maakten wel een strijdpunt van het behoud van open ruimte, onder meer op de Josaphat-friche. Maron zette ook stappen voor een zwemvijver in Neerpede en de vergroening van de openbare ruimte.

Op netheidsvlak slaagde de groene minister erin om de afvalophaling te hervormen, met onder meer de introductie van de oranje zak. Dat gebeurde zonder grote vakbondsoproer. Toch blijft de weg naar een proper Brussel nog lang. Het blijft wachten op een geïntegreerd beleid, dat duidelijke preventie, efficiënte ophaling en stevige repressie combineert.

Als energieminster trekt Maron hard aan de kar om het huizenbestand in het gewest energie- en dus klimaatvriendelijker te maken. Eigenaars zullen moeten renoveren en de overheidssteun voor energierenovaties verdubbelde.

Al bij al bleek Alain Maron een politicus met een heldere visie op een duurzame stad. Die visie in krachtige communicatie vertalen bleek lastig, maar heel wat ambities raakten wel gerealiseerd.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni