20240328 Regeringsrapport Barbara Trachte (Ecolo) 2

| Barbara Trachte (Ecolo)

Regeringsrapport van Barbara Trachte (Ecolo): 62/100

© BRUZZ
10/04/2024

In aanloop naar de verkiezingen van 9 juni maakten BRUZZ en BX1 het rapport op van de Brusselse regering. Dit is de beoordeling van Barbara Trachte (Ecolo).

Bevoegdheden

  • Brusselse regering: staatssecretaris voor Economische transitie en wetenschappelijk onderzoek.

Barbara Trachte kreeg als eerste groene politicus in de Brusselse regering de portefeuille economie en vertaalde die bij haar aantreden meteen naar ‘economische transitie’.

Voor ze echter werk kon maken van die transitie, moest ze de Brusselse bedrijven eerst door de corona- en de energiecrisis loodsen.

In 2022 lanceerde ze haar Shifting Economy-strategie: alle steunmaatregelen en premies van het Gewest worden geheroriënteerd naar bedrijven die een voorbeeld zijn op milieu- of sociaal vlak. Dat geldt onder meer voor de financieringssteun van Finance&invest.brussel, voor de premies voor economische expansie en voor de huurtarieven in de bedrijvenparken van Citydev.

"Stille kracht achter de circulaire economie"

Voorts ondersteunde de staatssecretaris de circulaire en sociale economie, de buurthandel, de stedelijke logistiek en het vrouwelijke ondernemerschap. Om opnieuw meer productieactiviteit in Brussel te krijgen, werd het aantal kmo-parken bijna verdubbeld.

Trachte moest ook de ondernemingsdynamiek aanzwengelen. Daartoe schafte ze onder meer het verplichte attest bedrijfsbeheer af voor wie een zaak wil starten.

Ze was voor de rest niet heel erg bezig met de traditionele economie. Voor rendabele bedrijven die aangaven de stad te willen verlaten vanwege de moeizame mobiliteit en de onveiligheid had ze weinig oog. Ook bleef ze op de achtergrond toen bleek dat de toekomst van Audi in Brussel onzeker is.

Zelf kijkt ze vooral naar het recordaantal bedrijven in Brussel, 120.000, om te besluiten dat de ondernemingsdynamiek hoger is dan ooit.

Trachte vertolkt haar groene missie met overtuiging: de circulaire donuteconomie is volgens haar de enige weg. Maar ze is geen tafelspringer, eerder discreet en bescheiden waardoor ze bij het grote publiek niet erg bekend is.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni