Regeringsrapport Nawal Ben Hamou (PS)

| Nawal Ben Hamou (PS)

Regeringsrapport van Nawal Ben Hamou (PS): 73/100

© BRUZZ
10/04/2024

In aanloop naar de verkiezingen van 9 juni maakten BRUZZ en BX1 het rapport op van de Brusselse regering. Dit is de beoordeling van Nawal Ben Hamou (PS).

Bevoegdheden

  • Brusselse regering: staatssecretaris voor Huisvesting en Gelijke Kansen.

Nawal Ben Hamou stortte zich met overgave op haar grote belofte uit het regeerakkoord: 15.000 gezinnen op de wachtlijst voor sociale woningen een oplossing bieden. Dat is volgens haar gelukt, zij het met enige creativiteit. De uitbreiding van de huurtoelages helpt ruim 10.000 van hen aan een betaalbare woning op de privémarkt en er zijn samenwerkingen met gemeenten opgezet.

"Een staatssecretaris met punch"

Die gezinnen verdwijnen weliswaar niet van de wachtlijst, die deze legislatuur gewoon bleef aangroeien. Met ruim 53.000 wachtenden is de wooncrisis in Brussel lang niet opgelost. Wel is het tempo van de socialewoningbouw verdubbeld, ook via sleutel-op-de-deuraankopen bij privépromotoren. Dat kostte de Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij flink wat geld, die nu op zoek moet naar een duurzaam financieringsmodel.

Ben Hamou verzette bakens op de huurmarkt, met de invoering van proactieve praktijktesten tegen discriminatie, een winterverbod op uithuiszettingen en een opgevoerde strijd tegen leegstand. Haar plan om de huurprijzen te temperen via conventionering moest ze wel opbergen door tegenstand binnen de regering.

Op het vlak van gelijke kansen kwam ze met actieplannen rond vrouwenrechten, handicap en antiracisme, met vooral de nadruk op bewustmaking. De budgetten zijn daar verdriedubbeld en er kwamen vluchthuizen en onthaalcellen voor slachtoffers. Het is wel nog wachten op alle beloofde vormingen, onder meer voor het horecapersoneel in de nasleep van Balance Ton Bar.

De tweetalige Ben Hamou gaat geen vraag uit de weg, al hoorden we haar niet in de discussie rond de hoofddoek bij de MIVB of de dekolonisatie van de openbare ruimte. Bij grote nieuwbouwprojecten laat ze de communicatie over aan Rudi Vervoort, ook als daar minder sociale woningen komen dan voorzien. Voor het middenveld, in het parlement en via sociale media is ze erg aanspreekbaar. Ze maakt een goede eerste beurt als regeringslid, met de hoogste punten van iedereen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni