Ahidar ontkent beschuldigingen van Vooruit dat hij 'anticampagne vol fake news' voerde

SD
© BRUZZ
11/06/2024
Updated: 11/06/2024 17.26u

Fouad Ahidar (Team Fouad Ahidar) heeft volgens Hannelore Goeman (Vooruit) een "bijzonder sterke anticampagne gevoerd, vol fake news en leugens in WhatsApp-groepen." Dat heeft ze in het Radio 1-programma De Ochtend gezegd. In een reactie aan BRUZZ zegt Goeman dat Ahidar en zijn aanhang er alles aan deden om Vooruit af te schilderen als "racistisch." Ahidar zelf ontkent: "Als ze dat zeggen, moeten ze dat aantonen."

Goeman erkende bij De Ochtend het succes van Fouad Ahidar, die vorig jaar uit de Brusselse socialistische partij stapte om zijn eigen partij Team Fouad Ahidar op te richten en zondag vier zetels behaalde (drie in het Brussels parlement en één in het Vlaams Parlement). "Fouad draait al twintig jaar mee, komt al twintig jaar buiten. Hij is wat dat betreft een echte volksvertegenwoordiger geweest en hij heeft een heel groot netwerk kunnen uitbouwen. En daar denk ik dat wij als partij wel lessen uit moeten trekken," aldus Goeman.

Toch vindt ze dat ook "het negatieve" benoemd moet worden: "Ahidar heeft een bijzonder sterke anticampagne gevoerd ten opzichte van ons, vol fake news en leugens in allerhande WhatsApp-groepen, en dat heeft ons denk ik zeker ook pijn gedaan," klinkt het op Radio 1.

Bij BRUZZ verduidelijkt ze haar uitspraken. "Ik hoorde van verschillende kandidaten bijvoorbeeld dat hij rondstuurde dat Vooruit tegen de hoofddoek is of simpelweg een racistische partij is. Dat kan natuurlijk niet. Maar het is niet mijn stijl om nu met modder terug te gooien. Mensen zijn geruzie in de politiek beu."

'Niet aan zet'

De plooien tussen Ahidar en zijn ex-partij lijken niet snel glad te zullen worden gestreken. "Gedane zaken nemen geen keer," aldus nog Goeman. "Vooruit is een partij met heel duidelijke principes. Ahidar heeft in het verleden een aantal uitspraken gedaan over het feit dat de aanval van Hamas une petite action zou zijn en heeft ook in het parlement een aantal dingen gezegd over onverdoofd slachten in de naam van Allah. Dat is voor ons absoluut niet aanvaardbaar. De lijnen zijn denk ik duidelijk."

Of Vooruit dan niet opnieuw zal samenwerken met Ahidar, zegt ze: "Ik kan alleen maar vaststellen dat wij momenteel niet aan zet zijn. Groen is de grootste partij en zal het initiatief moeten nemen. Wij zijn nu niet aan zet."

'Geshockeerd'

In een reactie aan BRUZZ zegt Fouad Ahidar dat noch hij, noch zijn kandidaten of aanhangers leugens of fake news hebben verspreid in Whatsapp-groepen. "Ik ben geshockeerd, ik krijg de naam van Vooruit niet meer over de lippen. Als ze kunnen bewijzen dat ik een campagne tegen Vooruit heb gevoerd met fake news, moeten ze dat aantonen."

"Ik heb mijn campagne gevoerd. Zij hebben de verkiezingen verloren en gaan het nu bij mij zoeken (...) Ik doe niet mee aan fake news," aldus Ahidar. "Ik weet dat Vooruit zal zeggen dat het over de hoofddoek of Palestina gaat, maar ik zat zelf negentien jaar in de socialistische partij. Ga ik een partij zwartmaken waar ik zelf zolang lid van was?"

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni