Fietsactivisten trekken van Keulen naar Brussel voor het klimaat

© Belga
26/05/2024

Een zestigtal 'fietsactivisten' van de beweging "Democracy on the Streets" (DOTS) zijn zaterdagnamiddag aangekomen in Brussel. De actievoerders waren maandag vertrokken in Keulen en kwamen zaterdag aan op het Luxemburgplein. Daar voerden ze vanaf 17.00 uur actie voor de Europese instellingen, om hun eisen te laten horen in de aanloop naar de Europese verkiezingen, te beginnen met een "strikte naleving van de klimaatdoelstellingen".

De zestig activisten vertrokken op 20 mei in Keulen en deden onderweg onder meer Hambach, Aken, Luik, Namen, Nijvel en uiteindelijk Brussel aan. Ze brachten de nacht door in accommodaties van particulieren, kerken, scholen en verenigingen.

Onderweg stopte het peloton - dat "luidruchtig maar pacifistisch" wilde zijn - om te protesteren tegen controversiële projecten rond democratie of het klimaat. Zo sloten ze zich onder meer aan bij het burgerfront "Stop Alibaba", dat strijdt tegen de uitbreiding van de luchthaven van Luik, en demonstreerden ze tegen een ontwikkelingsproject op het platteland van Anton, in Andenne.

Op de politieke agenda

Met hun tocht wilden ze pleiten voor meer klimaatrechtvaardigheid, mensenrechten en democratie. Ze ontmoetten daarvoor onder andere burgers en politici. "Het doel van de tocht is om in contact te komen met gelijkgestemden en hun krachten te bundelen", legden de organisatoren uit.

"Hoewel de klimaatcrisis de afgelopen jaren is verergerd, is de media- en politieke aandacht ervoor alleen maar afgenomen. Met nog twee weken te gaan voor de federale, regionale en Europese verkiezingen, zijn we de straat opgegaan om deze cruciale kwesties weer op de politieke agenda te zetten", besloten ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Brussel kiest: Europees Parlement , Brussel Kort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni