Greenpeace klaagt gebrek aan inclusief klimaatbeleid aan

© Belga
25/03/2024

Greenpeace België maant de politieke partijen en politici aan om dringend werk te maken van een inclusief klimaatbeleid. Om die boodschap kracht bij te zetten heeft de organisatie maandag de 'Ik verdien meer'-campagne afgetrapt. Aan de verschillende partijhoofdkwartieren heeft Greenpeace vanaf 11 uur 's ochtends getuigenissen geprojecteerd.

De getuigenissen schetsen de verhalen van Belgen die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen vanwege het gebrek aan een doortastend en inclusief klimaat- en natuurbeleid in ons land. Op die manier wil de organisatie politici aansporen om van klimaat- en natuurbeleid dat niemand achterlaat, een topprioriteit te maken de volgende legislatuur.

Greenpeace trok vanaf de vroege ochtend de Brusselse straten op. Met een groot scherm bracht de organisatie de boodschap over aan de verschillende partijhoofdkwartieren en parlementen. "Verschillende partijen hadden de afgelopen jaren de mond vol van de nood aan een zogenaamd haalbaar en betaalbaar klimaatbeleid, maar tegelijk verkiezen ze de pauzeknop boven een doortastende aanpak van de klimaat- en natuurcrisis", zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace.

Niet inclusief

Hij alludeert op een uitspraak die premier De Croo mei vorig jaar deed over de Europese natuurherstelwet. Het gebrek aan doortastend en inclusief klimaatbeleid leidt er volgens Thijs toe dat "veel gewone mensen onvoldoende steun krijgen om mee de vruchten te kunnen plukken van de transitie naar een leefbaar klimaat en gezonde natuur."

Zo getuigt Babouche, een dame op leeftijd uit Gentbrugge, hoe zij sinds de afschaffing van de bushalte in haar buurt met haar rollator 3 kilometer moet stappen om bij het graf van haar zoon te raken.

Sander vertelt op zijn beurt over de gederfde inkomsten als gevolg van een slecht geïsoleerde woning en een huisbaas die zijn verantwoordelijkheid en renovatieverplichtingen niet opneemt. De actie van Greenpeace België wordt ondersteund door Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt, Klimaatcoalitie en vele andere middenveldorganisaties.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni