Lydia Mutyebele (PS), nog voor even Brussels schepen van Huisvesting en Gelijke Kansen.

Clerfayt corrigeert burgemeester Close: 'Brusselse schepen moet wél vervangen worden'

© Belga - BRUZZ
20/06/2024
Updated: 20/06/2024 14.33u

Lydia Mutyebele Ngoi, de Brusselse PS-schepen die binnenkort de eed aflegt als Kamerlid, moet volgens de regelgeving wel degelijk vervangen worden. Dat zegt het kabinet van de Brusselse minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt (Défi). Volgens burgemeester Philippe Close (PS) vergist Clerfayt zich: "Wij zien gewoon af van een extra schepenpost, die moet niet vervangen worden."

De Brusselse schepen van Huisvesting en Gelijke Kansen Lydia Mutyebele werd op 9 juni verkozen vanop de Brusselse PS-lijst voor de Kamer. Ze is van plan om haar zetel op te nemen en treedt dus af als schepen. Vanaf oktober geldt er namelijk een cumulverbod in het Brussels Gewest, politici mogen een lokaal ambt dan niet meer combineren met een mandaat op een ander bestuursniveau.

Volgens burgemeester Close zou ze niet worden vervangen. De hoofdstad wil het aantal schepenen afbouwen om zo het goede voorbeeld te geven op vlak van efficiënt bestuur.

Gemeentewet

Maar het kabinet van uittredend Brussels minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt zegt nu dat dat niet kan. Er wordt gewezen op twee artikelen in de nieuwe gemeentewet, waarin staat dat de partij en de gemeenteraad een nieuwe kandidaat voordragen binnen de twee maanden na het vertrek van de schepen, of dat hij of zij vervangen wordt door een lid van de gemeenteraad.

Maar de nieuwe gemeentewet voorziet ook in de afslanking van de Brusselse schepencolleges, elke gemeente zal het vanaf oktober met een schepen minder moeten stellen, maar dat is op dit moment nog niet het geval.

'Extra' schepen

Volgens PS-burgemeester Close "vergist Clerfayt zich". Hij verwijst naar een andere bepaling in de regelgeving, en die staat wel degelijk toe dat de schepen niet wordt vervangen, zegt hij. Brusselse gemeenten mogen immers een "extra" schepen aanduiden met geld van het Gewest om bijvoorbeeld de Nederlandstalige aanwezigheid in het college te garanderen. Daar had Stad Brussel deze bestuursperiode gebruik van gemaakt. Die 'extra' schepen moet volgens de regels niet verplicht worden vervangen.

Ook Brussels schepen van Economische Zaken en partijgenoot van Clerfayt, Fabian Maingain, geeft zijn lokaal mandaat op. Hij verhuist volgende week namelijk naar het Brussels parlement. Hij krijgt zeker een opvolger, maar die is nog niet bekend. Volgens zijn kabinet beslist Défi daar volgende week over.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni