BRUZZ 

| Olivier Maingain (Défi), burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, in het geplaagde stembureau Poseidon.

Laatste stembureaus sluiten, eerste resultaten na 18 uur verwacht

SD
© BRUZZ
09/06/2024
Updated: 09/06/2024 18.11u

Vanwege technische problemen bij het stemmen in enkele stembureaus in Sint-Lambrechts-Woluwe komen de officiële verkiezingsresultaten met vertraging. Rond 18 uur was het laatste stembureau in de gemeente aan het afsluiten. "Hier staan nog zo'n vijfien mensen," zegt burgemeester Olivier Maingain (Défi).

De vertraging van de resultaten werd bevestigd door de woordvoerder Burgerzaken van de FOD Binnenlandse Zaken, Koen Schuytens. "We staan in contact met de kantonvoorzitter, die persoonlijk ter plaatse is geweest," zegt Schuyten. "Zij heeft vastgesteld dat er om 16 uur nog veel mensen stonden te wachten."

Omdat de FOD Binnenlandse Zaken pas officiële resultaten kan bekendmaken nadat het laatste stembureau is gesloten, zullen die pas na de laatste sluiting worden verwacht. "Dit geldt voor het hele land," aldus nog Schuyten.

Panne

Bij de 31 stembureaus van Sint-Lambrechts-Woluwe zouden er ongeveer tien elektronische stemmachines in panne zijn geweest. Er waren onder meer problemen met de scanners en het lezen van de stembiljetten. "De machines werden gisteren nog getest en toch zijn er vandaag veel problemen," zegt Maingain.

"Wij kunnen niet ingrijpen omdat de machines worden beheerd door een onderneming, Smartmatic. Maar hun techniekers zijn ofwel te traag, ofwel vinden ze het probleem niet."

Volgens Maingain zijn er wel nog heel wat andere technische mankementen opgemerkt in volgens hem honderden stembureaus in België. "Ik pleit ervoor om stemmen op papier weer in te voeren, dan zijn er minder problemen."

Verkiezingen LIVE

Volg het verkiezingsnieuws, analyses en reacties van politici in onze verkiezingsblog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni