12 juni 2024: Fouad Ahidar behaalde bij de verkiezingen van 9 juni 2024 3 zetels in het Brussels parlement met zijn Team Fouad Ahidar.

Belgaimage

| Fouad Ahidar na de eerste bespreking met 'informateur' Elke Van den Brandt over de vorming van een Nederlandstalige meerderheid.

Team Fouad Ahidar eist hertelling Brusselse stemmen voor de Kamer

Emmanuel Vanbrussel
28/06/2024
Updated: 28/06/2024 14.10u

Team Fouad Ahidar vraagt officieel om een hertelling van de Brusselse stemmen voor de federale Kamer. "Met slechts enkele honderden stemmen verschil konden we een zetel in de Kamer behalen." Open VLD blijft ondertussen bij haar vraag voor een hertelling van de Brusselse stemmen voor het Vlaams Parlement.

De vastgestelde menselijke fouten in Brussel - in totaal 1.700 verkeerde stemmen - tijdens de verkiezingen van 9 juni blijven voor beroering zorgen.

Nadat Open VLD eerder al de uitslag van de Brusselse verkiezingen voor het Vlaams parlement in vraag stelde, plaatst Team Fouad Ahidar nu vraagtekens bij de uitslag voor de federale Kamer.

De partij greep heel nipt naast een kamerzetel: in de kieskring Brussel-Hoofdstad kwam Team Fouad Ahidar uit op 4,78 procent, dus slechts 0,22 procentpunten onder de kiesdrempel van 5 procent.

"Met slechts enkele honderden stemmen verschil hadden we een zetel in de Kamer kunnen behalen", zegt de partij in een mededeling. "De eerste schattingen voorspelden dat Team Fouad Ahidar een zetel zou behalen, wat een significante vertegenwoordiging voor de Brusselse kiezers betekent. Uiteindelijk bleek echter dat we slechts 533 stemmen tekort kwamen voor de vereiste drempel van 5 procent."

"Wij geloven dat elke stem telt en dat het cruciaal is om de transparantie en nauwkeurigheid van het verkiezingsproces te waarborgen", gaat de mededeling verder. "Daarom vragen wij om een hertelling van de stemmen om zeker te zijn dat de resultaten de wil van de Brusselse kiezers correct weerspiegelen."

Plenaire vergaderingen

De behandeling van de klachten en de eventuele goedkeuring van de kiesuitslag zijn een exclusieve zaak van de plenaire vergadering van het federale parlement, bevestigt Koen Schuyten, de woordvoerder van Binnenlandse Zaken.

"Het is aan het parlement, dat komende donderdag samenkomt, om in alle onafhankelijkheid de binnengelopen klachten in overweging te nemen. Indien nodig kunnen we, als organisator van de verkiezingen, gevraagd worden voor uitleg", zegt Schuyten.

Open VLD blijft overigens bij haar vraag voor een hertelling van de Brusselse stemmen voor het Vlaams parlement. Dat komt dan weer dinsdag samen voor zijn installatievergadering. De liberale partij zal de kwestie dan officieel aankaarten op die plenaire vergadering.

Er komt wel geen gelijkaardig initiatief op federaal niveau, zegt politiek directeur Bavo De Mol, omdat Open VLD in die verkiezingen geen rechtstreeks nadeel heeft ondervonden van de onregelmatigheden. In Brussel kwam Open VLD-kopstuk Alexia Bertrand op de bevriende MR-lijst op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Kamer , Team Fouad Ahidar , hertelling stemmen , Kamer van Volksvertegenwoordigers , Fouad Ahidar , kiesdrempel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni