De redactie van BRUZZ heeft in de week van 7 maart de 23 Nederlandstalige parlementsleden uit Brussel beoordeeld op basis van het parlementair werk en hun impact in het parlementair halfrond en daarbuiten. Daarbij werden de vragen, de interpellaties en de schriftelijke vragen, net zoals de resoluties en het wetgevend werk kwantitatief en kwalitatief in de weegschaal gelegd.

Waarvan moet je hem kennen?

Karl Vanlouwe was actief in de commissie Buitenlands Beleid waar hij als loyale partijsoldaat vele vragen stelde aan partijgenoot en minister-president Jan Jambon over het Israël-Palestijns conflict of de oorlog in Oekraïne.

Maar hij is meer bekend om zijn kritische blik ten aanzien van het Vlaams Brusselsbeleid, dat, volgens hem, te weinig proactief is. Vanlouwe wierp zich zo op als schaduwminister van Benjamin Dalle (CD&V) en wees hem er onophoudelijk op dat Vlaanderen zich nog meer kan manifesteren in Brussel.

Vanlouwe neemt ook graag het taalrapport van de vicegouverneur ter hand waaruit blijkt dat de tweetaligheid in de Brusselse gemeenten ondermaats is. Vanlouwe hamert daarbij vaak op dezelfde nagel, zonder echt indruk te maken.

Hij kwam nog het meest in het nieuws als senator toen hij mee de kandidatuur van Zakia Khattabi voor het Grondwettelijk Hof aanvocht, en met succes.

Zien we hem terug?

Ja. Hij is lijsttrekker voor het Vlaams Parlement.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni