Chloe Van Hoegaerden Open VLD lg

Open VLD

| Chloë Van Hoegaerden (Open VLD)

Open VLD vraagt hertelling Brusselse stemmen voor Vlaams Parlement

© Belga - BRUZZ
19/06/2024

Open VLD vraagt dat de stemmen in Brussel voor het Vlaams Parlement worden herteld. Dat meldt De Standaard woensdag en het nieuws wordt bij de Vlaamse liberalen bevestigd.

Open VLD greep in Brussel nipt naast een zetel voor het Vlaams Parlement. Vlaams Belang haalde in de kieskring Brussel 8.431 stemmen voor het Vlaams Parlement, Open VLD greep met 8.418 stemmen juist naast een zetel voor lijsttrekker Chloë Van Hoegaerden.

“Gegeven het uiterst kleine verschil in het resultaat is het niet maar dan logisch, en in het belang van de democratie, dat er een hertelling moet plaatsvinden," zegt Open VLD-woordvoerder Sam De Paepe aan De Morgen.

De partij wijst naar de onregelmatigheden die op 9 juni zouden hebben plaatsgevonden. Er waren toen verschillende meldingen van 16- tot 18-jarigen die ook voor de Kamer en de regionale parlementen konden stemmen, terwijl zij enkel stemgerechtigd waren voor de Europese verkiezingen.

Hoeveel minderjarigen op die manier voor de federale en regionale parlementen hebben kunnen stemmen, is onduidelijk. De Vlaamse liberalen zullen alleszins bezwaar indienen bij de griffier van het Vlaams Parlement. Die stelt tegen 2 juli een rapport op met alle bezwaren, wat nadien wordt voorgelegd aan de parlementsleden.

Die kunnen beslissen om een commissie aan te stellen, die vervolgens beslist over het vervolg. Een hertelling behoort dan tot de mogelijkheden, maar er kan ook beslist worden om de verkiezingen opnieuw te laten plaatsvinden.

"In theorie zou de hele stemming in Brussel, ook voor de andere parlementen, dan moeten overgedaan worden," reageert een bron binnen de Brusselse afdeling van Open VLD. "Is het sop de kool waard?"

Procedureel dient Open VLD een bezwaar in bij de griffier van het Vlaams Parlement, dat dan zijn beloop moet krijgen in de assemblee. Er is trouwens een precedent in het recente verleden. In 2014 vroeg en kreeg sp.a (nu Vooruit) een hertelling van de stemmen in het kanton Sint-Genesius-Rode. UF had daar nipt de kiesdrempel gehaald, maar indien dat niet zo was, zou die zetel naar de socialisten verschuiven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Vlaams Parlement , Open VLD , Vlaams parlement , hertelling

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni