In de laatste rechte lijn naar de gemeenteraadsverkiezingen neemt BRUZZ voor elk van de negentien gemeenten een groot dossier onder de loep. In Jette verzet het gemeentebestuur zich tegen de uitbreiding van de Brusselse Ring. Gezellig en gezond moet de gemeente zijn, vindt burgemeester Claire Vandevivere (LB), die Vlaanderen desnoods voor de rechter wil dagen als de Ring zijn grenzen zou verbreden.
Oosterweel in Brussel? Jette nog steeds gekant tegen verbreding Brusselse Ring
De Ring rond Brussel krijgt een stevige opknapbeurt, zo besliste de Vlaamse regering al ruim tien jaar geleden. De eerste fietsersbruggen zijn intussen ingehuldigd, de spade ging in de grond aan het Leonardkruispunt, en een nieuw gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) kreeg groen licht.
Met dat plan kon de herinrichting van het noordelijke deel van de ring wettelijk van start gaan. Vlaanderen wilde toen de afrit Wemmel (8) afsluiten. Dat is uiteindelijk niet gebeurd na gezamenlijk protest van het gewest, de stad Brussel en Jette. Ten vroegste eind oktober dit jaar zal daarover opnieuw overlegd worden.
Maar de discussies houden daar niet op. De werken aan de ring zijn opgedeeld in verschillende fases en zones. Er gaan op- en afritten dicht, zoals die van Wemmel, maar er komen er ook bij. Tot groot ongenoegen van de gemeente Jette, die een nieuwe verkeerswisselaar zal moeten slikken in de woonwijk Jetse Tuinen.
Het gaat om een uitbreiding van de huidige afrit 9, waar ter hoogte van Wemmel ook een extra rijstrook bij komt. De Brusselse gemeente vreest extra verkeer en luchtvervuiling. Dat zou de eigen inspanningen voor meer openbaar vervoer en rustige straten tenietdoen. De tramwerken rond de begraafplaats zijn net op tijd klaar voor de lokale verkiezingen en overal zet Jette in op beter waterbeheer en vergroening.
“Als er een stedenbouwkundige vergunning wordt ingediend, zullen wij die afkeuren. Desnoods stappen we naar de Raad van State,” zei burgemeester Claire Vandevivere (LB-Les Engagés) strijdvaardig bij de voorstelling van de Vlaamse ringplannen, midden 2022.
Petitie
In de wijk Jetse Tuinen liggen scholen, zoals Poelbos en Theodoortje, crèches en het UZ Brussel. Er wonen zo’n 4.000 mensen. Die deelden hun ongenoegen al in een petitie, twee jaar geleden, en kunnen dat in principe nog eens doen zodra de omgevingsvergunning wordt aangevraagd. Dat moet per zone apart gebeuren en vraagt telkens een nieuw openbaar onderzoek. Tot nu toe was de partij N-VA, met één zitje in de gemeenteraad, de enige die de Vlaamse plannen wél steunde.
Voorakkoord
Maar dat kan na oktober weleens veranderen. Met een voorakkoord op zak is Vandevivere zo goed als zeker van een nieuw mandaat als burgemeester. Ze geniet nog niet dezelfde populariteit als haar voorganger Hervé Doyen, maar haalde in 2018 wel ruim 2.000 voorkeurstemmen, het meeste van alle huidige lijsttrekkers. Bij coalitiepartners Ecolo-Groen en MR-VLD zijn respectievelijk Thomas Naessens en Sven Gatz haar concurrenten, maar dat lijkt louter theoretisch. Gatz haalde zes jaar geleden nauwelijks 300 voorkeurstemmen.
Alleen, toen duwde hij de liberale lijst. Vandaag staat de aftredende Brusselse minister helemaal bovenaan en hebben de liberalen de wind in de zeilen. Sven Gatz maakt daarmee kans op een schepenpost in Jette en sprak zich al uit vóór een verbreding van de ring in Jette, of op zijn minst onderhandeling daarover. Hij opperde bijvoorbeeld een deal om de slimme kilometerheffing aan het ringdossier te koppelen.
Op lokaal niveau vraagt MR-VLD dat het afrittencomplex zo dicht mogelijk bij de huidige afrit aan de Tentoonstellingslaan blijft liggen en dus niet in de woonwijk nabij het Laarbeekbos. Het is afwachten hoe dat standpunt evolueert. Gatz kan nog altijd minister worden in de nieuwe Brusselse regering. Daar zullen zowel MR als Les Engagés, maar ook Groen, mee moeten onderhandelen met Vlaanderen.
Nieuwe uitdager
De Jetse coalitie is dus al zeker van een afspiegeling op Brussels niveau, mogelijk een troef bij verdere onderhandelingen over de Ring. Zowel Les Engagés als MR gingen er de voorbije gewestverkiezingen op vooruit en dat was onder de Jetse kiezers niet anders. MR-VLD zou op basis van die uitslag weleens extra zetels in de gemeenteraad kunnen binnenhalen, Les Engagés kan standhouden. Ecolo boekte tot tien procent verlies en moet dus hopen op een goede campagne. Voorakkoord of niet, de balans in de meerderheid kan zeker verschuiven.
Dat geldt ook voor de oppositie, waar PTB-PVDA vandaag nog geen zitje heeft. Met lijsttrekker Jan Busselen komt de uiterst-linkse partij nu voor het eerst op. Afgelopen juni was PTB alvast de tweede grootste partij onder de Jetse kiezers.
PS bundelt de krachten met Vooruit om stand te houden in linkse hoek. Zij krijgen met Team Fouad Ahidar een nieuwe uitdager, voor partijleider Ahidar een thuismatch, en aan rechterzijde mikken N-VA, Défi en Vlaams Belang elk op één à twee zetels.
Zowel links als rechts vraagt in de campagnefolders om extra vuilnisbakken, meer aandacht voor veiligheid en betaalbaar wonen in Jette. Mobiliteit is na een eerste, afgevoerd circulatieplan in de Lecharlierwijk niet echt een thema. Maar toch zullen ze zich allemaal over datzelfde ringdossier moeten buigen.
Groeier PTB is tegen elke vorm van uitbreiding, de groenen blijven dat ook en zittend burgemeester Claire Vandevivere wil volharden in haar protest. De positie van MR, lokaal én binnen de Brusselse regering, kan dan bepalen hoe vlot Vlaanderen haar verhoopte vergunningen binnenhaalt. Straks ligt Oosterweel plots in Brussel.
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen neemt BRUZZ voor elk van de negentien gemeenten een groot dossier onder de loep. Eerder gingen we al naar Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst, Molenbeek, Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Oudergem, Ukkel, Elsene , Watermaal-Bosvoorde en Koekelberg. Woensdag volgt Ganshoren.
Lees meer over: Jette , Jette kiest , Brusselse ring , Claire Vandevivere , Sven Gatz , Jan Busselen , Fouad Ahidar
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.