Maandag hebben de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe schepencollege van Sint-Joost-ten-Node de eed afgelegd, zes maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Marie-José Byl (LB) is vanaf vandaag de nieuwe Vlaamse schepen van de gemeente.
De nieuwe schepen voor Nederlandstalige Aangelegenheden, Marie-José Byl (LB), legt de eed af bij burgemeester Emir Kir.
Nieuw schepencollege van Sint-Joost legt de eed af, oppositie verlaat de zitting
Het college bestaat volledig uit verkozen leden van de Lijst Burgemeester (LB) van Emir Kir, die op 9 februari een absolute meerderheid behaalde met 18 van de 29 zetels. Kir kan ook rekenen op de externe steun van Saïd Benhammou, een gemeenteraadslid van Les Engagés.
Het college zal bestaan uit Mohammed Jabour, eerste schepen (bevoegd voor Milieu, Openbare Werken en Netheid), Nezahat Namli (voor Gelijke Kansen en Franstalige Cultuur), Kadir Ozkonakci (Handel en Sociale Zaken), Dorah Ilunga (Werk en Franstalig Onderwijs), Safa Akyol (Sport) en Marie-José Byl als zesde schepen, bevoegd voor Nederlandstalige aangelegenheden. Ze volgt Vooruit-politica Lydia Desloover op, die uit de politiek stapt.
“Ik werk al sinds 1994 voor de gemeente, voor mij zal het werk als schepen geen enkel probleem zijn. Ik ben er klaar voor. Ik sta ten dienste van de bevolking. Mensen mogen naar mij komen en ik zal hen zo goed mogelijk helpen”, zo reageert de nieuwe schepen bij BRUZZ. Byl wordt bevoegd voor Nederlandstalige Kinderdagverblijven, Onderwijs, de Bibliotheek, Cultuur en Jeugd.
Hatice Ozlukanbaz zal de gemeenteraad voorzitten en Luc Frémal het OCMW.
De Lijst van de Burgemeester haalde tijdens de herverkiezingen op 9 februari opnieuw een absolute meerderheid waardoor uittredend burgemeester Emir Kir aan een derde opeenvolgend mandaat kan beginnen. Ze haalde in februari 18 zetels, één meer dan in oktober. De PS behield 6 zetels en Ecolo-Groen 4 zetels. Het kartel Les Engagés-CD&V-MR verloor een zetel en behield er één.
Oppositie
De installatie van de schepenen door de gemeenteraad vond plaats in afwezigheid van verkozenen van oppositiepartijen PS en Ecolo-Groen. Die waren het niet eens met agendawijzigingen die volgens hen plots werden doorgevoerd, zo laat PS-fractieleider Philippe Boïkété weten aan BRUZZ.
"Zo’n belangrijke sessie van de gemeenteraad werd ingepland op een doordeweekse dag om 13.00 uur, zonder overleg met de oppositie. Daardoor konden sommige raadsleden omwille van professionele redenen niet aanwezig zijn. Ook familie, verwanten en aanhangers van gekozen functionarissen konden dit symbolische moment niet bijwonen”, zo klinkt het in een mededeling van PS en de groenen.
Volgens hen werd het gemeentehuis al om 11.30 uur gesloten, anderhalf uur voor de zitting zou beginnen. Daardoor kregen meerdere inwoners onverwachts geen toegang meer tot gemeentediensten, zo klagen ze aan.
Verder betreuren PS en Ecolo-Groen dat de gemiddelde leeftijd van de nieuwe gemeenteraad 60 jaar is. Een opvallend gegeven in de jongste gemeente van België.

©
kabinet-Kir
| Het nieuwe schepencollege van Sint-Joost-ten-Node.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Sint-Joost-ten-Node kiest , Politiek , burgemeester Emir Kir , Marie-José Byl , schepencollege , eedaflegging , Philippe Boïkété , herverkiezingen