Edito: het goede leven

© PhotoNews
| Deze week bespreekt de kamer een wetsvoorstel dat het mogelijk zal maken om met een huiszoekingsbevel mensen zonder papieren op te sporen.

Het zijn barre tijden voor de 'Gutmenschen' in ons land. Deze week bespreekt de kamer een wetsvoorstel dat het mogelijk zal maken om met een huiszoekingsbevel mensen zonder papieren op te sporen.

Steven Van Garsse BRUZZ 1566
© Saskia Vanderstichele
| Steven Van Garsse, chef BRUZZ magazine.

Bij het Burgerplatform dat de opvang van migranten in het Maximiliaanpark regelt wordt dat als een regelrechte intimidatie ervaren. Duizenden burgers hebben de afgelopen maanden bij hen thuis transitmigranten opgevangen, in een pure opwelling van gastvrijheid en filantropie. Zelfs al is het risico klein dat ze de politie over de vloer krijgen omdat ze illegalen te slapen leggen, de wet wekt de indruk dat ze in overtreding zijn.

Ook artsen met enige empathie voor de migranten krijgen ervan langs. Na een oproep van federaal minister Denis Ducarme (MR) om alleen nog echte dringende medische hulp toe te kennen aan mensen zonder papieren, liet een N-VA-parlementslid zelfs uitschijnen dat mensen zonder papieren sowieso geen gewone medische zorgen moeten krijgen, want dat is illegaal.

Het discours van de N-VA van de afgelopen tijd is ongezien voor een regeringspartij in het naoorlogse België en vormt een uitdaging voor het bestaan van onze moeizaam verworven grondrechten.

Toch verrassen de recente verklaringen niet. De partij grijpt al langer het minste akkefietje aan om migratie, en dan vooral die van moslims, in de kijker te zetten als een bedreiging voor onze maatschappij.

Daar zit een dubbele strategie achter. Aan de ene kant wil de N-VA zo een rechts electoraat voor zich winnen dat het heeft gehad met migratie en met de islam. Dat lijkt de partij te doen met succes.
Tegelijk wil de N-VA buiten Europa de indruk wekken dat België zeker niet het land is van melk en honing. Migranten die hier aankomen kunnen maar beter op hun tellen passen. Ze riskeren razzia’s en moeten niet rekenen op medische verzorging. De hoop is dat de migratiestroom zo zal stilvallen.
Sommigen zien er nog een derde strategie achter. Die van de cultuur–strijd. Door migranten en moslims permanent in een kwaad daglicht te stellen, zal de bevolking ook zachtjesaan die overtuiging gaan incorporeren in haar gedachtegoed.

Misschien maakt die cultuurstrijd inderdaad deel uit van de N-VA-strategie, maar dan borrelt automatisch de vraag op naar het einddoel. Migratie valt niet zo maar te stoppen, migratie maakt zelfs inherent deel uit van onze geschiedenis. Een kwart van de Brusselse bevolking bestaat uit moslims. Ze leven hier in alle vrede samen. Werken, hebben kinderen die hier naar school gaan. Delen dezelfde verwachtingen als iedereen, namelijk dat van een goed leven. Die realiteit valt niet te ontkennen. Ook niet met enkele welgemikte tweets over baldadige transitmigranten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?