Sint-Gillis en Jourdanstraat

| Sint-Gillis en Jourdanstraat.

Laptopia: Argonnestraat/Jourdanstraat

Michaël Bellon
© BRUZZ
21/02/2018

Om Sint-Gillis totaal en finaal te kunnen definiëren, wilde ik twee straten bezoeken. Het wandelgedeelte van de Jourdanstraat, een zijstraat van de drukke Louizalaan in het verre Oosten van de gemeente, en de kleine Argonnestraat, een zijstraat van de drukke Fonsnylaan in het verre Westen. Twee straten, twee uitersten die ook elkaars spiegelbeeld zijn.

WOENSDAG 14 FEBRUARI, 11 UUR

Figuurlijk, omdat hun overeenkomsten verschillen. Maar ook letterlijk. Want als je de plattegrond van Sint-Gillis zou nemen, en die zou dubbelvouwen langs de Waterloosesteenweg, dan zouden beide straten zo goed als over elkaar komen te liggen.

Eerst maar de Jourdanstraat. Toen ik daar ooit voor het eerst kwam, vond ik het vreemd dat er Sint-Gillis op het straatnaambordje stond, want de straat lijkt weinig op Sint-Gillis en veel meer op Elsene. Het horecasteegje is in goeden doen. Nadat het ‘s morgens vroeg netjes is gepoetst, kan je er de hele dag eten. Behalve voor een hip brunchcafé kan je dan over een lengte van honderd meter kiezen voor een Mexicaan, een Japanner, een Libanees, een Indiër, een Chinees, of een paar Italianen. Overal staan terrasjes, al dan niet in geïmproviseerde veranda’s, verwarmd door gasbranders met een stevige steekvlam. Elke gevel in de rij is prima in orde, en de straat wordt netjes afgeboord door de rijzige nagelwitte panden van Hugo Boss en Mont Blanc.

"Overal staan tijdelijke verbodsborden met onduidelijke data, een vaste waarde in het Brusselse straatbeeld"

Michaël Bellon, journalist

michael bellon

En dan de arme Argonnestraat. Een straat die opvalt omdat ze minder op Sint-Gillis lijkt dan op Brussel-Stad. Ook dit is een klein straatje met beperkte verkeersdoorstroming en behoorlijk wat horeca. Al staat de helft van de duistere cafés en restaurants wel leeg. Aan de dichtgetimmerde ramen hangen nu affiches voor blingblingfeestjes in achterafzaaltjes, en een twijfelachtige zangstonde van ene Guillou, die belooft te zullen zingen pour les femmes de Bruxelles.

Cybercafé Belgo-Rif is dicht wegens technologische vooruitgang in de rest van de wereld. Café D’Argonne en snackzaak L’Étoile du Nord houden tot hun eigen verbazing stand. Een apotheek schuilt tijdens verbouwingswerken in een container op de stoep. Overal staan tijdelijke parkeerverbodsborden met onduidelijke data - een vaste waarde in het Brusselse straatbeeld. Rond de voet van een vuilnisbak ligt een kwijtgespeelde jeansbroek gedrapeerd.

De straat wordt afgeboord door het onderkomen Hotel Continental, en door Hostel New Bristol, dat behalve Kamers, Rooms en Chambres ook Zimmers verhuurt, ten behoeve van Duitstaligen met een voorkeur voor overtollige meervoudsvormen. Kan de Jourdanstraat op een chique boetiek als die van Boss bogen, dan herbergt deze straat de gerenommeerde pianowinkel Maene, in het grootste en best onderhouden herenhuis van de straat. Waarschijnlijk is het onbegonnen werk om al die piano’s op te pakken en weg te wezen.

Maar de Argonnestraat associeer ik vooral met orzo. De Griekse pastasoort die zich vermomt als rijst, en die in grote hoeveelheden aanwezig is in de kookpotten van de twee vlak naast elkaar gelegen Griekse restaurants Cheval de Troie en Athenes, waar je als klant in de keuken je bordje mag gaan vullen. Een con­viviaal gegeven dat, opgeteld bij het romantische idee dat deze migranten uit de Méditerranée ooit in het Zuidstation zijn afgestapt om nog geen honderd meter verder de rest van hun leven door te brengen, best ontroert.

Het is dus een hele opluchting dat beide zaken er nog zijn. “50 jaar tot uw dienst,” staat er op de vitrine van Athenes te lezen. Neem dat dat er vijf jaar geleden werd opgeschilderd, dan is het van begin jaren zestig geleden dat de Grieken hier hun zaak begonnen. De twee erkertjes die de restaurants typeren zijn erfgoed. Op het eerste liggen rustieke dakpannetjes.

Het tweede combineert de typische letters in Helleens helblauw, met het donkergroen geverfd schrijnwerk met rode band en witte letters dat vroeger wel meer oude Brusselse horecazaken typeerde. In plaats van aan gasbranders, verwarmt men zich hier aan de Griekse zon, die wordt opgevangen en weerkaatst door de Zuidertoren. Doodzonde dat het nog geen etenstijd is, want ik krijg hier veel meer honger dan in de Jourdanstraat.

De Ronde: Sint-Gillis

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente SINT-GILLIS.

Laptopia

Elke week scant Michaël Bellon met zijn laptop een plek in Brussel die tot de verbeelding spreekt, en geeft hij aan wat er eventueel nog aan kan verbeteren. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Column, De Ronde: Sint-Gillis, Laptopia, Jourdanstraat, Argonnestraat

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni