Gemaakt van bruin mosterdzaad en bijzonder scherp. Het is zowat hun enige condiment. En ze gebruiken het in grote hoeveelheden. De Fransman kookt met mosterd zoals wij met bier (lapin à la moutarde, rognons à la dijonaise, andouillette …). Mosterd staat er altijd op tafel. Naast het zout.
Ons geluk is ook dat wij naast de Franse giganten nog heel wat lokale producenten hebben, van Wostyn in Torhout tot Raeren aan de Duitse grens (Moutarde Jefke). Er wordt mosterd gedraaid in Waasmunster, de twee Tierenteyns in Gent en in Oudenaarde (Camp’s). Je vraagt je soms af waarom er nog niet meer zijn? De grootste van het land moet Bister zijn, oorspronkelijk uit Jambes, nu in Achène. Zij hebben trouwens ook een fabriek in de Champagne bij Troyes, en ik las ginder in de krant dat zij daar nog wél mosterd hadden. Al die Fransen in de auto en op weg naar Saint Thibault. Voor Belgische mosterd!
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.